Reuters: Най-големият враг на HTC е шефът Питър Чоу

Reuters: Най-големият враг на HTC е шефът Питър Чоу
A A+ A++ A

Питър Чоу е вече десета година начело на тайванската компания HTC, която той успя да превърне от неизвестен OEM производител до едно от най-големите имена на пазара на смартфони. В последните месеци обаче позициите на HTC започнаха да отслабват, а цената на акциите падна до най-ниското им ниво от 5 години и вече се появиха мнения, че за това отново е виновен Чоу.

Подобна картина описва и Reuters, като се базират на информация от интервюта с 12 бивши и настоящи служители на компанията, според които проблемите се дължат на директния му управленски стил и липсата на стратегическа визия. Чоу обаче няма намерение да изостави ръководния пост в HTC, а освен това и компанията не е подготвила негов наследник.

Питър Чоу е роден в Мианмар, следва в Тайван и през 1997 г. се присъединява към HTC. Колегите го описат като перфекционист, обсебен от материалите за изработка и хардуерния дизайн. Това, както и желанието му да взема бързи решения в движение са помогнали за изграждане на култура в HTC за навременна реакция на пазарното търсене. Този подход се е оказал успешен за HTC при бързото разрастване на пазара на смартфони и е помогнал на компанията да се възползва в последния момент от по-евтини компоненти.

С насищането на пазара обаче производителите са започнали да търсят нови начини за диференциране на продуктите си и един от тях е свързан с осигуряването на доставки от по-модерни компоненти и материали за изработка, което е свързано с по-дългосрочно планиране от това, което в момента позволява HTC.

Според мениджъри от HTC проблемите за достигане на целите за продажби отчасти са свързани със стила на управление на Чоу, който не е успял да изпълни обещанията си за въвеждане на по-отворена култура в компанията. Те твърдят, че често е мъмрил подчинените си и често е отменял решенията им без почти никакво обсъждане. На свой ред подобна атмосфера е повлияла на морала в HTC и е накарала някои мениджъри да се чудят за задачите си. В някои случаи дори е създавал паралелни екипи, които да работят по една и съща задача.

След като много от наетите чуждестранни мениджъри са напуснали HTC, почти всичко, с изключение на дизайна, вече се ръководи от Тайван. Според Reuters вече се появяват предупреждения, че управляването на глобалния маркетинг оттам няма да е в полза на компанията, тъй като това, което е ефективно там, може да не работи на други пазари. Все пак дори и най-яростните критици на Чоу смятат, че той е сърцето на компанията, и не могат да си представят какви ще са продуктите без неговото ръководство.

http://www.reuters.com/article/2013/08/20/us-smartphones-htc-insight-idUSBRE97J0X520130820

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите