Максим Бехар: Мечтая между София и Скопие да има магистрала, а не граничен пункт

Максим Бехар: Мечтая между София и Скопие да има магистрала, а не граничен пункт
A A+ A++ A

Интервю за македонския вестник „Дневник“ Ивана Котовска

Фейсбук поколението в България протестира срещу корупцията и лошото управление като поколение, което иска прозрачност и бързи, справедливи решения, заяви в интервю за македонския вестник "Дневник" Максим Бехар, български бизнесмен, писател, журналист и световно признат пиар експерт, носител на много награди. Бехар тази година бе избран за президент на комуникационния форум в Давос. Kариерата на Максим Бехар включва хиляди случки и срещи със световноизвестни личности като с бившия американски президент Джордж Буш, бившия държавен секретар на САЩ, Хилари Kлинтон, принц на Уелс ...

- Голяма част от моя бизнес е свързан с пътувания из целия свят и срещи с хора от всички класи на обществото. Преди няколко години в София вечерям с белгийския крал Алберт II (който само преди месец абдикира в полза на сина си), а час по-късно говорих за реколта със земеделски производители в едно видинско село, където не е имало ток. Единствената промяна при мен бе, че успях в колата да сменя вратовръзката и фрака и да сложа дънки и пуловер, разказва Бехар, чиято последна книга е посветена на "Фейсбук поколението".

- Г-н Бехар, в интервю споменавате, че в обществените отношения е станал обрат, а причината е много проста - социалните медии.  Социалните медии променят ли обществата, онези схеми?

- Това, което се случва сега, може да изглежда невероятно, но наистина е различно и трудно за описване. Естествено, промените не се случват само в бизнеса с връзките с обществеността, ами и в обществото като цяло. Представете си, които са били публични личности само допреди 6-7 години: политици, артисти, спортисти, журналисти, хора от шоубизнеса ... Сега всеки е публична личност и основната причина за това са социалните медии.

Дори един съвсем обикновен пенсионер със стар лаптоп в гаража или кафе може да бъде много по-голяма публична личност от един политик. Този факт напълно ни промени живота, направи го по-прозрачен и по-етичен. В крайна сметка все е прозрачно, е и морално, нали?

В последната книга пишете, че скоростта, с която киберпространството влезе в нашия живот, не само промени образованието, но доведе и до сформиране на ново "Фейсбук поколение"...

- Обществата са разделени - образно казано - на два вида: хора, които вземат решения, и тези, които трябва да ги изпълнят. Този модел вече не работи и съм убеден, че навсякъде по света през следващите десетина години политическите модели ще претърпят драстични промени. Този "филм", в който веднъж на четири години избираме хора, които през следващите четири правят каквото си искат, не може да продължи още дълго.

Милиони, дори милиарди хора вече прекарват по-голямата част от деня в интернет, главно във Фейсбук, защото там "животът" е прозрачен. Те биха искали подобно да могат да контролират политиците и големите предприятия. Това е естествена необходимост, желание всичко да става прозрачно и избирателите да могат да упражняват контрол над процесите в обществото.

Съгласен ли сте с коментара, че както наскоро съобщи "Файненшъл таймс", че именно "Фейсбук поколението" в България е водещ протестите срещу корупцията?

- "Поколението F" няма разлика в годините - познавам хора на 20 години, които са далеч по-незаинтересовани и безлични от някои, които са на 55. Това поколение се определя от два важни фактора - скоростта, с която личностите вземат решения, и тяхното желание да споделят знания.

Защото в крайна сметка всяка минута е важна и какво друго, ако не "споделяне на знания" е участието на всеки един от нас в социалните медии, независимо дали това е Фейсбук, Линкедин, Туитър ...

"Поколението F" протестира в България срещу корупцията и лошото управление като поколение, което иска прозрачност и бързи справедливи решения. Всъщност заглавието е на "Файненшъл таймс", но е много близко до това, което казвам в моята книга. Самият факт, че освен в България книгата се продава добре на английски език на Amazon.com (достигна до 4-то място по продажби в категорията Public Relations), показва, че това, което пише в нея, е универсално и не се отнася само за България.

Надявам се, че един ден читателите в Македония също ще могат да го оценяват.

В заглавието на вашата книга се казва, че "Поколението F" владее света. Онези схеми си обяснявате факта, че някои от политиците изобщо не използват социалните мрежи?

- Начинът, по който сега се практикува политиката в света, е, че се предполага някаква "богоизбраност" и недостижност, или ако някой е избран, четири години решенията принадлежат изключително нему или на група хора около него. Социалните медии предполагат прозрачност, а политиците "по дефиниция" се притесняват от прозрачността.

Имате дълга кариера като журналист в България. Как виждате отношенията между Скопие и София?

- Отношенията между двете държави се правят от хората и все повече ще бъде така. Затова знам, че скоро всички измислени проблеми между България и Македония ще изчезнат. Един народ не може да живее само с историята.

"Поколението F" не е само български феномен, има го и в Македония и, разбира се, хората от двете страни, които искат да живеят етични и прозрачни, ще надделеят, и двете страни ще се развиват напред заедно. Македония има много какво да научи от България, но и България има какво да научи от Македония.

Имаме богата история, наистина част от нея е противоречива и затова трябва да се получат уроци за нашето бъдеще и никога, ама никога да не повтаряме грешките, допуснати главно от политиците.

Мечтая за деня, когато между Скопие и София ще има магистрала и няма да има граничен пункт. Знам, че този ден ще дойде скоро, много хора го очакват, и тогава отношенията между нашите народи ще станат още по-приятелски и по-модерни. Най-голямата полза ще има бизнесът и народът ще има благодат от работните места.

С една дума - отсега нататък очаквам непрекъснато подобряване на отношенията между София и Скопие, очаквам България напълно да подкрепи членството на Македония в ЕС, нещо, което аз лично подкрепям с цялото си сърце, и очаквам скоро Македония не да "отива" в Европа, а да се върне там.

Най-интересната случка, която ни разказа Бехар е, когато принц Чарлз на среща поискал да му опише България в няколко думи.

- След кратко колебание казах: "България, Ваше Величество, е WWW страна". Принц Чарлз отговори: "О, страхотно. Това означава, че интернет е много добре развит. Радвам се, че чувам, това е бъдещето“. Тогава той млъкна и ме погледна, а аз казах: "Не, WWW означава време, жени, вино (на английски език weather, women, wines). Разбира се, това е само шега и забавна игра на думи, но принц Чарлз започна да се смее и разговорът продължи нататък страхотно, да не кажа приятелски.

Социалните мрежи донесоха и нова опасност - пример за това е шпионският скандал с НСА, а виждаме, че носи и промени в политиката. Асандж обяви, че ще прави Уикилийкс-партия.

- Това не се опасности. Това е огромна стъпка напред. И шпионският скандал, и "Уикилийкс" показа, че светът вече трябва да се управлява в съвсем друг стил и - ако искате дори - лексика.

След "Уикилийкс" дипломацията никога повече няма да бъде същата и самите дипломати ще внимават много повече в своите оценки и коментари. Опасностите обаче ги има и те вече са свързани с много официална информация, с тяхната сигурност и бързото разпространение, ако станат публични. Това означава, че дори и в строго официални отношения, държавните служители трябва да знаят, че всичко, което казват, може да бъде публично обявено.

Този факт несъмнено ще повиши техния морал, но и професионализъм, етика и отговорност. Думите, които службите за сигурност ще използват в своите тайни доклади, ще бъдат много точни. Няма по-добро от това!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници