Вигенин: Боядисването на паметника на Съветската армия не бива да се драматизира

Вигенин: Боядисването на паметника на Съветската армия не бива да се драматизира
Вигенин заяви, че веднъж дадено, извинението важи за всички години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Боядисването на паметника на Съветската армия е нещо, което не би трябвало да се случва, но не бива случилото се да се драматизира прекалено", заяви в Русе в петък министърът на външните работи Кристиан Вигенин, цитиран от БГНЕС.

По повод искането на Русия да бъдат заловени извършителите, министърът коментира, че ще се срещне с представители на руското посолство. "Ще помислим какви са вариантите да бъде изпълнено тяхното искане да се гарантира, че такива неща няма да се случват в бъдеще. Аз лично не виждам конкретно решение", каза още Вигенин.

Министърът бе категоричен, че страната ни има международни ангажименти да поддържа тези паметници, от които не възнамерява да се отметне. "Не става въпрос за политическа целесъобразност или политически момент. Оскверняването на паметник, независимо дали това изглежда оригинално или не чак толкова, е нещо, което не би следвало да се случва. Аз смятам също обаче, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавни мерки", каза Вигенин.

Той коментира и повода за боядисването на паметника в розово – извинение от страна на България за инвазията в Чехословакия.

"Искам да подчертая, че българската държава вече се е извинила за това и не е нужно това да се случва на всяка годишнина. Веднъж направено това извинение, то важи и за следващите години. Държавата ни е преосмислила това, което е станало тогава, и не виждам защо трябва всяка година ние да се обясняваме какво и как се е случило и да се прави всъщност вътрешна политика от този въпрос. Защото за мен това се случи в предните дни", заяви външният министър.

Припомняме, че на 21 август Паметникът на Съветската армия в София осъмна отново боядисан, този път войниците бяха в розово. Отдолу имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!".

#Кристиан Вигенин #Чехословакия #паметник #София #България #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници