29 жертви и 500 ранени от взривовете в Триполи

29 жертви и 500 ранени от взривовете в Триполи
Взривовете на коли бомби взеха 29 жертви и 500 ранени в Триполи, Ливан. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

29 души загинаха, а 500 бяха ранени при мощните експлозии на две коли бомби край две сунитски джамии в ливанския град Триполи, съобщиха официални източници, цитирани от АФП и БГНЕС.

Това са най-кървавите атентати от гражданската война в Ливан през 1975-1990 г. Бомбените атаки, които стават една седмица след експлозия в бейрутския бастион на шиитската партия Хизбула, близък съюзник на Башар ал Асад, може да изострят още повече напрежението между привържениците и противниците на сирийския президент.

"Има най-малко 29 убити и 500 ранени, много от тях са в тежко състояние с изгаряния и с рани на главата", заяви Жорж Кетанех, директор на ливанския Червен кръст. И двата взрива станаха в момент, когато богомолците излизаха след петъчната молитва в Триполи, където сунитските привърженици на сирийските бунтовници водят често кървави сражения с алауитите, които подкрепят режима на Асад.

Стотици разгневени хора се събраха пред джамията Ал-Такуа, скандирайки обиди по адрес на Хизбула и сирийския режим.

Първата експлозия стана в центъра на града и в близост до дома на настоящия премиер Наджиб Микати, но канцеларията му съобщи, че той не е бил в града по това време. Вторият взрив избухна край пристанището на града, населен предимно с шиити, близо до дома на бившия началник на полицията Ашраф Рифи, съобщи източник на силите за сигурност.

#Хизбула #Башар ал Асад #Ливан #Триполи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници