“Къща на духовете” в центъра на София

“Къща на духовете” в центъра на София
Една къща в София, която дълги години носеше прозвището “американската къща”. Снимка: http://www.bulgaria-weekly.com/
A A+ A++ A

Една къща в София, която дълги години носеше прозвището “американската къща”, се намира на тиха, централна, столична улица. Наричали я така, защото е построена от Стойо Крушкин, емигрант в САЩ, предаде http://www.bulgaria-weekly.com/.

“Американската къща” е известна с това, че в нея, според властта в онези години, живеели предимно “врагове на партията и народа”. Евламбия /Бинка/ - майка на Христо и Петър, две квартални момчета- често плашела децата си, когато не слушали, или правели бели, че ще ги прати да ги затворят в подземията на “американската къща”.

Така пропагандата в онези години превръща един обикновен български дом в тайно “свърталище” на наказателни “елементи”, които “тормозят” децата. Едно столично семейство е превърнато от градския фолклор в нещо като “семейство Адамс".

Днес мазетата на “американската къща” са си същите, каквито са били и преди. Те отново са пълни с въглища, дърва за огрев, градински инструменти, стари уреди,…не за мъчение на деца /!/, а за различни занаяти, всъщност са пълни с много история.

#история

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници