Социолози се обявиха против закриване на НЦИОМ

Социолози се обявиха против закриване на НЦИОМ
Професионалната общност на социолозите в България излезе с декларация по повод обявеното закриване на НЦИОМ. Снимка: www.vestnikataka.bg
A A+ A++ A

Професионалната общност на социолозите в България излезе с декларация по повод обявеното закриване на НЦИОМ, предаде standartnews.com.

"С настоящата декларация изразяваме своето категорично несъгласие НЦИОМ да бъде закрит, защото той е инструмент на демократичното представителство на гражданите в Народното събрание по време на целия му мандат", се казва в декларацията на социологическата общност.

"Представителите на социологическата колегия и общност в България, изразяваме своето недоумение от намерението да бъде закрит НЦИОМ – като единствен държавен институт за регулярни, професионални, публични изследвания на общественото мнение в България и за политически рейтинги.

Това намерение за закриване бе изразено от председателя на 42-то НС г-н Михаил Миков. Няма информация този въпрос, дилемата НЦИОМ да бъде закрит или не, да е обсъждан в Народното събрание – на комисия, в пленарна зала, на целева Експертна среща.

Не можем да приемем, че въпрос от такава институционална и публична важност може да бъде еднолично решение", се казва още в документа. Социологът Михаил Мирчев заяви пред БНР, че шефката на НЦИОМ Лидия Йорданова може да бъде уволнена от председателя на парламента Михаил Миков, "защото тя е негова номенклатура и той решава с кого да работи".

По думите му, това няма връзка със закриването на центъра, което не трябва да бъде допуснато.

#НЦИОМ #Михаил Миков #Лидия Йорданова #социолози #среща #събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници