Расмусен: Асад е използвал химическо оръжие, само политически процес ще разреши кризата

Расмусен: Асад е използвал химическо оръжие, само политически процес ще разреши кризата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че е „лично убеден", че сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия край Дамаск миналия месец, но подчерта, че само „политически процес“ ще доведе до разрешаването на кризата в Сирия, предава БГНЕС.

Той добави, че се е запознал с "конкретни" класифицирани данни от държави членки на НАТО.

„Аз лично съм не само убеден, че е била извършена химическа атака..., а също съм убеден, че сирийският режим е отговорен", отговори Расмусен на въпрос дали е виждал разузнавателна информация, доказваща, че властите в Дамаск стоят зад атаката, при която загинаха стотици хора.

Расмусен подчерта, че никога не коментира публично подобни информации, предоставени на Алианса от тайните служби на 28-те държави членки, на първо място сред които са САЩ.

„Няма съмнение, че международната общност трябва да реагира категорично, за да се предотвратят нови химически атаки в бъдеще. Ако не реагираме, това ще изпрати много опасно послание до всички диктатори в света“, отбеляза Расмусен.

„Не смятам, че НАТО може да играе роля в тази криза. На този етап съюзниците се консултират и всяка държава сама решава за начина, по който да отговори на атаката“, посочи генералният секретар на НАТО.

Освен това, ако въоръжената намеса трябва да е „кратка, с точно определени цели“, не е необходимо да се прибягва до военните структури на НАТО, каза Расмусен.

Според него, НАТО „вече играе своята роля“, служейки като „форум за консултации на съюзниците“ и с решението си да изпрати ракети Пейтриът в Южна Турция, за да предпази страната от евентуални атаки от Сирия.

„Мога да ви уверя, че имаме всички планове за осигуряване на отбраната на Турция. На този етап не виждам необходимост от подобни мерки“, каза главният секретар на НАТО.

Той все пак предупреди, че „атака срещу една от съюзните държави се смята за атака срещу всички“, имайки предвид основният принцип на Атлантическия алианс, учреден през 1949 г.

#Андерс Фог Расмусен #Сирия #химически оръжия #НАТО #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници