Nokia отчита почти милиард евро загуба за тримесечието

Nokia отчита почти милиард евро загуба за тримесечието
A A+ A++ A

Очаквахме с интерес финансовите резултати на Nokia за последното тримесечие на миналата година, тъй като то е и първото, в което ще са включени данни за продажбите на телефоните й с Windows Phone. Оказва се, че прогнозите са верни - компанията обяви, че е продала много над 1 милион броя от устройствата в серията Lumia. Точната цифра не се споменава, но можем да заключим, че е между 1 и 2 милиона. За периода са били продадени 113,5 милиона телефона, което с 8% по-малко за година и със 6% повече спрямо предишното тримесечие. Като цяло продължава тенденцията за спад в продажбите на смартфони - за година са били реализирани с 31% по-малко, въпреки че спрямо третото тримесечие има увеличение от 17% до 19,6 милиона броя. 93,9 милиона са били продадените обикновени телефони - 1% по-малко за година и 5% повече спрямо предното тримесечие. Като цяло подразделението за мобилни устройства отчита оперативна печалба от 208 милиона евро, а загубите се дължат главно на подразделението Location & Commerce. Нетните продажби за периода са в размер 10 милиарда евро - с 21% по-малко за година и с 11% повече спрямо третото тримесечие.

Положителен е и фактът, че средната продажна цена на смартфоните се е увеличила със 7% спрямо третото тримесечие до 140 евро. В сравнение с миналата година спадът е с 9%. Средната цена на обикновените телефони е намаляла с 24% за година до 32 евро. Финансовите резултати показват и че Microsoft е платила на Nokia 250 милиона долара като първа част от транзакциите за приемането на Windows Phone, а се очаква да са милиарди за срока на споразумението между двете компании. По отношение на тази година Nokia прогнозира спадът в продажбите на телефони със Symbian да се ускори, тъй като потребителите се насочват към по-евтини смартфони. Компанията смята да продължи да продава модели със Symbian в определени региони и заявява, че ще поддържа платформата до 2016 г.

http://press.nokia.com/2012/01/26/nokia-q4-2011-net-sales-eur-10-0-billion-non-ifrs-eps-eur-0-06-reported-eps-eur-0-29-nokia-2011-net-sales-eur-38-7-billion-non-ifrs-eps-eur-0-29-reported-eps-eur-0-31/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници