Samsung Galaxy Gear е стъпка в непозната посока

Samsung Galaxy Gear е стъпка в непозната посока
A A+ A++ A

С представянето на Samsung Galaxy Gear станаха ясни две неща - устройството изглежда значително по-добре от появилите се предварително неофициални снимки, а реалните му характеристики нямат много общо с тези, които му приписваха слуховете. Устройството, което ще се продава в Щатите от началото на октомври на цена 299 долара, показва амбициите на Samsung в набиращата популярност категория на интелигентна електроника, която може да се носи като част от облеклото. То изпревари очакваните подобни продукти от Google, Apple и LG, което показва, че компанията не се бои да експериментира с новите концепции, макар че преди години Samsung вече пусна продукт, който всъщност представляваше телефон за носене на китката.

Първата ни среща с устройството ни остави с добри впечатления. Интересно е, че материалите на изработка се усещат по-качествени от тези в смартфоните Galaxy, а дизайнът определено изглежда много по-добре от ранните неофициални кадри. Устройството има 1,63" Super AMOLED дисплей с резолюция 320 х 320 пиксела, което обещава видимост дори и под директна светлина, а теглото от 73,8 г и дебелината от 11,1 мм всъщност го правят подходящо и за по-малки ръце.

Джаджата залага на едноядрен процесор с честота 800 MHz, който е допълнен от 512МВ и 4GB вградена памет. Това изглежда повече от достатъчно за подобно устройство, още повече че батерията е с капацитет 312 mAh и по-мощен хардуер би съкратил значително времето за автономна работа, което в момента е около 24 часа в зависимост от употребата. Galaxy Gear е с водоустойчив корпус и разполага с каишка, в която е вградена 1.9МР камера с BSI сензор и автофокус, която може да записва 720р видео. Налице са акселерометър и жироскоп, а връзката със смартфон или таблет става чрез Bluetooth 4.0.

По-интересни са софтуерните възможности и интеграцията с другите мобилни продукти на Samsung. Galaxy Gear на практика е аксесоар, който може да разчита на свързаното с него устройство, за да показва нотификации за входящи събития, управлява възпроизвеждането на музика и дори служи за провеждането на разговори благодарение на вградените в закопчалката микрофон и високоговорител - достатъчно е да вдигнете китка към ухото, за да приемете разговора. Съвместим е с новите Galaxy Note 3 и Galaxy Tab 10.1 2014, а освен това компанията обещава съвместимост и с Galaxy S4, Galaxy S III и Galaxy Note II след ъпдейт за тях през октомври.

Вградените приложения включват педометър, функция за откриване на часовника или на свързаното с него устройство, възможност за гласови бележки и за управление чрез глас чрез S Voice, хронометър и таймер. Има и функция за спешни случаи, която изпраща позицията на потребителя към предварително указан контакт. Компанията обяви, че с джаджата ще са съвместими около 70 приложения (като Pocket, Path, Evernote и Runtastic Pro), които се инсталират чрез специален мениджър в телефона.

Въпреки всичко това устройството не е толкова умно, колкото изглежда. Както можете да видите във видеото, интерфейсът не реагира достатъчно бързо, но все пак е достатъчно интуитивен за бързо овладяване. Хоризонтален жест превключва между наличните екрани, а дръпване надолу в горната част на екрана действа като връщане назад. Все пак навигацията може да е малко объркваща, тъй като няма ясна индикация в каква позиция от менюто се намирате. Освен това активирането на камерата става чрез същия жест за връщане назад, но той трябва да се извърши върху екрана, показващ времето.

Удобна изглежда функцията Smart Relay - при получаване на известие в часовника за входяща поща, за да прочетете писмото, е достатъчно да извадите телефона си и то автоматично ще се покаже на екрана. И все пак останалото трудно би оправдало цената от 299 долара, която в Европа традиционно ще е по-висока. Особено след като Galaxy Gear е прекалено зависим от свързаното с него устройство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници