Комисия към Сената на САЩ одобри война в Сирия

Комисия към Сената на САЩ одобри война в Сирия
A A+ A++ A

Комисията за външна политика към американския Сенат одобри използването на военна сила в Сирия заради извършената в страната химическа атака, която се предполага, че е дело на режима на Башар Асад. Това е стъпка към гласуването на подобно решение и от самия Сенат и от Камарата на представителите, което се очаква да се случи следващата седмица, предаде Стандартнюз.

В края на август американският президент Барак Обама изненадващо обяви, че ще поиска Конгресът да вземе решение за военна интервенция в Сирия, въпреки че страната е готова да удари във всеки един момент. Властта в Дамаск определи стъпката като „колеблива“.

Предложението предвижда използването на сила в страната да е с продължителност 60 дни с възможност за 30-дневно удължаване. Не се предвижда сухопътна акция. Единствената мярка, която членовете на комисията не одобриха, беше предложената от сенатора Джон Маккейн подкрепа за бунтовническите групи в Сирия.

Одобрението на проекта от външната комисия обаче не прави съдбата му по-ясна, коментира Би Би Си. До момента само 23-ма от сенаторите са обявили подкрепата си, докато 16 са по-скоро склонни да го отхвърлят. 61 от гласовете в Горната камара на Конгреса обаче още или нямат позиция, или тя не е обявена.

#САЩ #Сенат #Сирия #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници