И. Йотова: Може да получим подкрепа от Службата за убежища само с решение на правителството

И. Йотова: Може да получим подкрепа от Службата за убежища само с решение на правителството
A A+ A++ A

България може да получи подкрепа от Службата за убежища само с изричното желание и решение на българското правителство, каза пред Агенция Фокус Илияна Йотова, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, по повод бежанските вълни от Сирия.

„Службата не може да се намеси по собствено усмотрение. Тя трябва да отговори на молба на българските власти. Очевидно, на този етап правителството преценява, че има ресурс да се справи само", обясни тя.

Ако в един следващ етап, цифрата на бежанците бъде увеличена, тогава България може да се обърне и към Службата за убежища. Има и много сродни служби, една от които е „Фронтекс", която е Европейската служба, призвана да се грижи за сигурността на външните граници на Европейския съюз.

„Ние ще получим експертната и техническата помощ на всичките тези институции, но преди всичко - мобилизацията трябва да бъде тук, при нас. Смятам, че всичките стъпки, които правителството прие, са навременни и актуални, а именно - да се засили много сериозно контролът по границите, защото всички тези хора, преди да получат статута си като бежанци, се водят нелегално влезли в нашата територия. Не е изключено, тази криза да бъде използвана и за различни други политически цели. Опасностите и рисковете са големи", каза още евродепутатът Илияна Йотова.

#Илияна Йотова #бежанци #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници