„Сега“: Фалит заплашва 22% от българските фирми

„Сега“: Фалит заплашва 22% от българските фирми
През тази година просрочените плащания на българските фирми, в които влизат вземания както от други дружества, така и от граждани, са 22.6% Снимка: www.bnews.bg
A A+ A++ A

22% от българските компании са заплашени от фалит в следващите две години заради отписани вземания или забавени плащания. В миналото този процент е бил значително по-малък - 12%, показва проучване на „ЕОС Матрикс“, една от големите международни колекторски компании, съобщава в. „Сега“.

Заради невъзможността да си съберат вземанията почти 40% от фирмите очакват по-високи разходи за лихви, тъй като търсят банкови кредити и възможност за лизинг, а 36% от тях предвиждат сериозно намаляване на печалбата си.

През тази година просрочените плащания на българските фирми, в които влизат вземания както от други дружества, така и от граждани, са 22.6% срещу 31.6% за 2012 г. Изследването показва още, че намаляват и „опростените“ дългове.

През 2013 г. отписаните вземания са 4.4%, а година по-рано са били 8.3%.

„На практика ситуацията, изглежда, се подобрява, но всъщност намалението на процента на задлъжнялост се дължи най-вече на по-дългите срокове за плащане, които фирмите отпускат на техните бизнес контрагенти“, обясни Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ) и управител на „ЕОС Матрикс“ за страната ни.

В България срокът за плащане на задълженията към бизнес клиентите е един от най-дългите в Европа - 40 дни. През 2012 г. е бил 32-33 дни.

Според Райна Миткова-Тодорова намаляването на срока за отложено плащане към бизнес партньорите е добър знак.

Положителната тенденция обаче е факт в повечето от другите европейски страни, докато у нас срокът се увеличава. За сметка на това се свиват сроковете за плащане от страна на гражданите. За една година те са намалели от 20 на 13 дни. Причината е, че компаниите ги приемат за далеч по-рискови платци.

#фирми #фалит #дългове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници