Станишев: Правителството на Борисов тръгна за Брюксел с голяма торба обещания

Станишев: Правителството на Борисов тръгна за Брюксел с голяма торба обещания
Станишев е сигурен, че по време на този кабинет са се усвоили значително европарите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Правителството на Бойко Борисов тръгна за преговорите в Брюксел по следващия финансов период на ЕС с голяма торба обещания.“

Това каза в парламента в петък лидерът на БСП Сергей Станишев в питане към премиера Пламен Орешарски относно преговорите за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2014-2020 г. и българската позиция, предаде агенция „Фокус“.

Станишев отбеляза, че дебатите за следващата финансова рамка на ЕС са важни за България. „Очакваха се 18–19 млрд. евро за страната. След преговорите правителството се завърна с много по-малко ангажименти“, заяви Станишев.

„От кохезионна политика за България се отделят 120 евро на човек, а в Естония са 388 евро. Има увеличаване на средствата за земеделска политика за България, но това не е договорено. С 10% са по-малко средствата за развитие на селските райони. Редица страни успяха да договорят допълнителни средства, Гърция – 1.3 млрд. евро, Италия и Унгария – 1.5. млрд. евро, Германия – 700 млн. лв. допълнително за регионално развитие. България не е договорила допълнителни средства за най-изостаналите региони като Северозападна България. Кой е спал по време на Европейския съвет?“, посочи Станишев.

„Говореше се, че ще има 100% усвояване, към днешна дата това изглежда много трудно. В резултат на усилията на премиера Пламен Орешарски и вицепремиера Зинаида Златанова значително се ускори усвояването. Сериозно са намалени рисковете от загуби по програма „Регионално развитие“, каза още лидерът на БСП.

„Народното събрание трябва да играе активна роля по контрола и по това какво е споразумението с ЕК и какви са средствата. Това означава прецизна работа, анализ на грешките, така че да постигнем максимум за хората и българската икономика“, подчерта Станишев.

„На 15 април от служебното правителство в Брюксел е изпратен първи вариант на споразумението с ЕК. Тогава отзивите не са добри. Новият проект, изготвен от това правителство, е оценен от ЕК като зрял, през октомври предстоят консултации между българското правителство и ЕК. Има много по-ясен акцент върху образованието, отчетени са по-добре нуждите на малките и средните предприятия. Има акцент върху уязвимите групи. Трябва да получим информация от правителството и в следващите месеци да се прецизират акцентите“, заяви лидерът на БСП.

#Сергей Станишев #Бойко Борисов #Брюксел #БСП #Пламен Орешарски #Гърция #Зинаида Златанова #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници