Нови сблъсъци между полиция и демонстранти в Истанбул

Нови сблъсъци между полиция и демонстранти в Истанбул
Полиция и протестиращи отново в сблъсък в Истанбул. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Турската полиция отново се намеси в Истанбул, за да разпръсне хиляди души, които протестираха срещу смъртта на млад демонстрант в понеделник, предаде Франс прес.

За втора поредна вечер се стигна до инциденти между силите на реда и протестиращи в квартала Кадикьой, смятан за крепост на опозицията. Полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и пластмасови боеприпаси, за да попречи на демонстрантите да се приближат до местния офис на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Сблъсъците продължиха няколко часа.

Няколко демонстранти са арестувани, посочва БТА, цитирана от Дарик.  Според турски медии инциденти е имало и в столицата Анкара и южния град Антакия, където в понеделник вечерта 22-годишният Ахмет Атакан почина при сблъсъци с полицията. Семейството му твърди, че е бил убит от изстрелян от полицията боеприпас.

Вътрешният министър Муаммер Гюлер отрече обвинението. Този смъртен случай съживи протестите в Турция и заплашва с възобновяване на безпрецедентните антиправителствени прояви, които разтърсиха Турция през юни. След шест месеца в Турция са насрочени местни избори.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвинява основната опозиционна формация - Народнорепубликанската партия, че организира новите вълнения. „Хората, които разбраха, че не могат да спечелят изборите, влагат надеждата си в улицата“, заяви Ердоган.

При започналите през юни политически протести в Турция са загинали шестима души, а над 8000 са ранени по данни на националното лекарско дружество.

#Истанбул #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници