Йовчев: Не е упражнявана полицейска репресия спрямо протестиращите

Йовчев: Не е упражнявана полицейска репресия спрямо протестиращите
Цветлин Йовчев заяви, че не е имало репресии над протестиращи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България е правова държава с върховенство на закона. Без значение кой извършва нарушение, законът се отнася с еднаква сила за него. България ще остане правова държава.“

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от ГЕРБ Даниела Савеклиева и Георги Андонов относно действията на органите на реда спрямо протестиращите от Благоевградска област, участвали в протестите в гр. София на 31 юли 2013 г.

Савеклиева попита защо са били спирани за проверка гражданите, кой разпорежда такава политическа репресия. Йовчев обясни, че на 31 юли е получен сигнал в ОД на МВР – Благоевград, от СДВР за проведен нерегламентиран протест в София.

„Участие в протеста са взели лица от други населени места, някои от тях грубо са нарушавали обществения ред и са провокирали служителите на реда. За установяване на тези лица е създадена организация от ОД на МВР – Благоевград. При проверката е установено, че пътуващите в автобуса лица са участвали в протеста. На всички тях са връчени призовки да се явят на 1 август за обяснение в ОД на МВР – Благоевград. На 18 от участниците са снети обяснения. Съставени са им протоколи за предупреждения да не нарушават обществения ред. Към 21.00 часа на 31 юли за изясняване на същия сигнал е спрян и друг автобус. Пътуващите 28 лица са протестирали в София“, обясни Йовчев, цитиран от агенция „Фокус“.

„Спрямо протестиращите не е упражнявана полицейска репресия. Действията за проверка на сигнала за нарушаване на обществения ред са били изцяло в рамите на закона“, подчерта министърът.

На 4 септември група протестиращи граждани в София грубо нарушиха обществения ред, събориха неправомерно заграждения, не изпълниха полицейско разпореждане и оказаха съпротива. Бяха проведени мероприятия и бяха установени 11 лица, които са пътували по същия маршрут в автобус с благоевградска регистрация.

Води се досъдебно производство по случая, обясни Цветлин Йовчев.

#Цветлин Йовчев #МВР #протестиращи #София #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници