Йовчев: Няма реална терористична заплаха за България

Йовчев: Няма реална терористична заплаха за България
„Не се интересуваме от това кой организира протестите, интересуваме се единствено от тези, които се опитват да провокират насилие“, продължи коментара си министър Йовчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„От всички данни, които са постъпвали в МВР, към момента няма реална терористична заплаха за България“, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в кулоарите на НС, предава БГНЕС.

„Има информации, които съдържат данни за рискове и заплахи, но никои от тях не съдържат абсолютна никаква конкретика“, добави Йовчев.

„Те са толкова общи и няма нищо като фактология, което да бъде проверено. Те са от рода на това, че някой, някъде, може би, нещо подготвя лошо към нашата страна. Това не е сериозно“, категоричен бе Йовчев.

„Когато постъпи една такава информация, трябва да бъдат предприети необходимите мерки, да бъде разширена, уточнена, така че да има конкретика, която да позволи планирането на конкретни мероприятия, извършване на проверка на източника, на канала за получаване на информация, обясни министърът. Едва когато това бъде завършено напълно, тази информация може да бъде взета под внимание. Още веднъж заявявам, че към момента няма реална терористична заплаха за България. Рискове има, ние ги вземаме предвид и работим сериозно така, че да подсигурим необходимата сигурност“, отбеляза вътрешният министър.

„Не се интересуваме от това кой организира протестите, интересуваме се единствено от тези, които се опитват да провокират насилие“, продължи коментара си министър Йовчев.

„Защото чрез него се рискуват животът и здравето на гражданите. Ще продължаваме да се интересуваме от тях и ще спазваме закона. Изпратили сме на прокуратурата такива лица, образувано е досъдебно производство“, посочи още той относно протестите.

„Ще реагираме на всеки един такъв случай като във Варна и този, който си позволи да действа политически, ще си понесе отговорността“, позова се Йовчев на сигнала за нарушения в морския град.

„Една от първите заповеди, които издадох като министър, е, за да забраня агитационни материали в служебни помещения на МВР и участието в политическа дейност на служителите, тъй като до мен дойдоха достатъчно много сигнали, че има такива служители, които си позволяват открито да демонстрират политически пристрастия. Надявам се искрено да нямаме такъв случай, но ако има, ще действаме безкомпромисно“, заяви Йовчев.

„Специална организация за 22 септември не е предвидена“, добави той.

„Имаме решение за настаняване на бежанците, то е за около 1000 места. До няколко дни те ще бъдат усвоени и ще създадем нормални условия за настаняване на бежанците“, обеща министърът.

„Работим активно за осигуряване на всички необходими условия за тяхното пребиваване там, ще има и други служители, които ще бъдат там, чрез помощ по линия на Червения кръст. Вярвам, че ще успеем в срок от няколко дни да стабилизираме ситуацията“, каза още Йовчев.

„Изграден е комплекс от мерки между ДАНС и специалните служби. Готови са и ще бъдат приложени критерии и мерки за оценяване на риска при тези хора. Правим всичко възможно да успеем да оценим риска и да не допуснем заплаха“, отбеляза той.

„България е потърсила помощ за бежанската вълна и ще получим помощ“.

„Към момента очакваме от европейската агенция за подпомагане техническа помощ, която ще е свързана с обучение и за организацията на този тип дейност, както и за това да знаем къде и как да адресираме молбите си. В момента се проучва и възможността за допълнителна линия с Фронтекс, която ще е с повече хора, и то най-вече от тези, които извършват първоначалните беседи, както и техническа помощ за наблюдение на границата. Попълнихме апликацията, изпратена от Европейската комисия за искане на финансова помощ. Възможно е да получим такава помощ, няма окончателно решение за това“, коментира Цветлин Йовчев и добави, че „тя няма да бъде голяма, но ще бъде помощ и глътка въздух“.

„Не искам да заблуждавам никой с формиране на излишни очаквания, сега търсим контакти и се надявам другата седмица да проведем срещи с представители на Върховния комисариат по бежанците - там ще помолим за техническа помощ“, отбеляза министърът.

„А по линия на Червения кръст трябва да се организира кампания, която да набави необходимите средства, като се надявам, че няма да стигнем до хипотеза на бежанска вълна. Ако това се случи, сме разработили планове колко служители да има, къде да бъдат разположени, както и организацията им на работа. Тогава ще потърсим и финансова помощ от еврокомисаря Кристалина Георгиева, тъй като вече влизаме в хипотеза на бедствия и аварии“, посочи министър Цветлин Йовчев.

#България #Сирия #бежанци #Цветлин Йовчев #ДАНС #терористична заплаха #протест #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници