Орешарски: Нито имаме капацитет, нито опит с бежанците

Орешарски: Нито имаме капацитет, нито опит с бежанците
Според Орешарски България отдавна е преминала капацитета си за прием на бежанци. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

"По стечение на обстоятелствата, България досега е стояла настрани от големи бежански вълни. Сега виждаме, че ние нямаме не само капацитет, а в определена степен нямаме и опит. Затова на първо време потърсих техническа помощ, за да може на първо време да се погрижим за един приемлив начин да се погрижим за сирийските граждани за международната общност."

Това заяви премиерът Пламен Орешарски в събота сутрин по "Дарик радио".

Според него капацитетът на България за прием на бежанци отдавна е надхвърлен.

"Вицепремиерът Йовчев говори за всички проблеми с еврокомисар Сесилия Малмстрьом; засега не стои въпросът България да поиска разселване на бежанците в целия ЕС. Хората, които са на територията на нашата страна, са твърде малко, няколко хиляди души са в момента. Но те просто надхвърлят нашия капацитет, който е още по-малък. Те са около 3000 души сега, общо бежанците са 4000 души, от всички години, а капацитетът на България е между 2000 и 3000 души.", добави още той.

На въпрос каква е прогнозата, Орешарски каза, че ако се сбъдне най-лошото, може да очакваме десетки хиляди души.

На въпрос за това, че през 90-те години тогавашното правителство не е приело бежанци от Косово, Пламен Орешарски заяви: "Съвършено различни бяха ситуациите; тогава оказахме доста сериозна, в т.ч. и материална помощ за настаняване на бежнаците от Косово в съседна Македония. Сега ситуацията е твърде различна. Затваряне на границата практически не е възможно."

"Една голяма част от бежанците биват залавяни на границата; трудна е каквато и да е друга реакция, когато виждате на граничната бразда майки, деца, хора в беда. Хуманизмът не предполага да стоим безучастни", каза Орешарски.

"Надявам се сирийската и арабската общност в България също да подпомогнат тези хора. Напрежение в бежанските центрове се получава преди всичко заради лошите условия и най-вече – заради препълването на бежанските центрове. С походни легла по коридорите, това не са нормални условия; в някои от тях има общи сервизни помещения. Предполага се, че в тези центрове пребиваването им ще бъде в ограничен период от време; те не са направени за дълго пребиваване. Когато в един център има концентрация на много хора, логично се получава напрежение", каза Орешарски на въпрос за напрежението и информациите за бунтове в центровете за настаняване на бежанците.

"Все още не е взето окончателно решение къде ще бъдат построени два нови центъра за бежанци. На първо място критерият за избор ще бъде минимални средства за изграждането им и на следващо място, реакцията на нашите съграждани", каза Орешарски.

"Моля се никога български граждани да не изпадат в ситуация да търсят помощ от други страни и това трябва да имаме предвид в случай на хора в беда", добави още той.

"Ще опитаме максимално да направим така, че тези хора да не се чувстват напълно изолирани; включително децата на бежанците да се инкорпорират в български училища, а не да се правят специални училища за тях", каза Орешарски.

"Надяваме се ситуацията в Сирия да се подобри, сирийските граждани да се върнат по домовете си. Преобладаващата част не идват тук по икономически съображения, а поради събитията в Сирия и страха за живота си", заяви премиерът.

#Пламен Орешарски #Сирия #бежанци #Косово #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници