Йовчев: До дни ще има места за още хиляда бежанци

Йовчев: До дни ще има места за още хиляда бежанци
Йовче обяви, че до дни ще има места за още 1000 бежанци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Още хиляда места за бежанци ще има до няколко дни."

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за БНР в събота.

"Все още сме в критична ситуация, местата за настаняване на бежанци са претоварени. Вече имаме намерено решение и до пет – десет дни ще имаме 1000 нови места за настаняване на бежанци. В кратък период от време ще овладеем този пик на кризата, но ще трябва да продължим да работим, защото не се очаква потокът от бежанци да намалее", каза Йовчев, цитиран от агенция "Фокус".

"Осигурени са медикаменти, осигурени са медицински екипи, включително такива, които да извършват прегледи при първия досег с хората, и такива, които да работят в центровете за настаняване. До няколко дни ще имаме още шест – седем преводачи, така че е намерено решение на този въпрос", каза министър Цветлин Йовчев.

"Разработени са критерии, за да оценим риска на лицата, които идват. Това е комплект от критерии, за да се отсеят по-рисковите пристигащи. Ще се работи по-активно в местата за настаняване на бежанци. Предвиден е активен обмен с партньорските служби, за да можем да отсеем такива хора", добави още Йовчев.

"Проведени са първите срещи, за да потърсим помощ, в момента очакваме помощ по линия на Агенцията за подпомагане на търсещите убежище. Очаквам допълнителна помощ по линия на Фронтекс. Възможно е да получим и финансова помощ", каза Цветлин Йовчев.

"Средствата в бюджета на ЕС до края на годината за такива дейности не са много, има няколко страни, които са в повишен риск, една от тях е България, но по-тежка е ситуацията в Италия, Гърция, Кипър и Малта, каза Цветлин Йовчев. Към момента не се налага затваряне на границите, каза Йовчев. Ако се наложи, обстановката го изисква, това трябва да има решение от парламента, и може да има", каза той.

#Цветлин Йовчев #Сирия #бежанци #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници