Йовчев обеща 5% увеличение на заплатите на служителите в МВР

Йовчев обеща 5% увеличение на заплатите на служителите в МВР
Йовчев заяви, че до края на годината ще бъдат съкратени 10% от служителите на МВР. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ще успеем да постигнем над 5 % увеличение на заплатите на служителите в МВР."

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНР в събота, цитиран от агенция "Фокус".

"Хората, които не са ангажирани с основни дейности на МВР са повече от 30 % в момента; по никакъв начин ние не трябва да омаловажаваме труда им, но процентът е прекалено висок. Спокойно може да го свалим до 15 % и ако направим 15 % съкращения, това ще подобри работата. До края на годината ще бъдат съкратени 10 % от служителите в МВР, които не са ангажирани с основните дейности в МВР, в първите шест месеца в началото на следващата година ще бъдат съкратени още 5 %. На база на това съкращение, планираме повишаване на заплатите на служителите, които се занимават с основните дейности. Част от средствата, които ще бъдат икономисани, ще отидат за обезщетения, така че увеличението на заплатите няма да бъде в рамките на 15 %, но мисля, че ще успеем да постигнем може би над 5 % увеличение на заплатите на служителите на МВР",заяви министърът.

"В новия Закон за МВР има ясно разграничение на функциите между политическото и професионалното ръководство", каза Йовчев.

"Както във всички останали министерства не президентът назначава главният секретар; в МВР трябва да стане същото. Трябва да се намери баланс, да бъдат дадени възможности на президента да влияе върху управлението на системата, тъй като представете си ситуации, в които ако ескалира напрежение, или има недоброжелателност, ще се блокира дейността на МВР", посочи вътрешният министър.

#Цветлин Йовчев #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници