КНСБ иска реформи

КНСБ иска реформи
„Ако не се въведат поне добавки за пенсионерите от 2014 г. ние прогнозираме тежка, гореща и неприятна есен със социални вълнения”, категоричен е Пламен Димитров.
A A+ A++ A

КНСБ иска увеличение на бюджетните заплати с 10% и въвеждане на необлагаем минимум в размер на една минимална работна заплата, която от 2014-та година да бъде поне 340 лева“, заяви в Пловдив президентът на синдикалистите, Пламен Димитров, предава „Фокус“.

Според Димитров минималната заплата трябва да бъде между прага на бедност и 50% от средната работна заплата в страната, но това да става със съответните аргументи и договаряния между синдикати и работодатели, а не административно определяна от държавата.

По думите му работните заплати са замразени от почти 5 години.

Ако не се въведат поне добавки за пенсионерите от 2014 г. ние прогнозираме тежка, гореща и неприятна есен със социални вълнения”, категоричен е Пламен Димитров.

Той заяви, че КНСБ иска да се гарантира ранното пенсиониране на тежките категории труд, да се увеличи максималният осигурителен доход, а обезщетението при безработица да стане 60% от минималната работна заплата.

Димитров добави, че синдикатите очакват правителството на Пламен Орешарски да изпълни тези промени до края на годината и да заложи реформите в бюджет 2014 г.

„Положителни са първите стъпки на кабинета – разрешаването на достъпа на енергийните помощи, увеличението на обезщетението за майките и еднократната помощ за първокласниците. Общата стойност на тези мерки е някъде около 27 млн. лева, т.е. в пъти по-малко, от което ние смятахме, че се нуждае обществото и най-бедните, за да могат през тази зима, не да забогатеят, а да оцелеят”, коментира Димитров.

Едно от ключовите предложения е криминализирането на укриването на осигурителните вноски да се осъществи чрез промяна на Наказателния кодекс.

Това трябва да се направи, като се спазва същият подход, както в текста за укриване на дължимите данъци. Да се уеднакви режима на определяне размера на лихвите за забавянето на плащането на осигурителните вноски и на данъците в размера на законната лихва и се прибавят 10 пункта“, каза още Пламен Димитров.

#КНСБ #Пламен Димитров #правителство #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници