Гърция: Ще жертваме много, но не и суверeнитета си

Гърция: Ще жертваме много, но не и суверeнитета си
„Гръцкият народ си дава сметка колко голяма е отпуснатата помощ и ще отговори с жертви, вземайки и изпълнявайки трудните, но необходими решения, които се налагат“, заяви Венизелос. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция ще отговори с жертви на голямата финансова помощ, която й отпускат ЕС и МВФ, но няма да се откаже от суверeнитета си, заяви гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос.

Той прикани партньорите си да проявят зачитане на принципите на солидарност и равенство в Европа, след като Атина отхвърли германското предложение за налагане на европейски контрол над бюджетните й решения, предаде АФП.

Всеки, който постави пред един народ дилемата финансова помощ или национално достойнство, не познава основни исторически поуки, заяви Венизелос при отпътуването си за Брюксел, където в понеделник ще участва в европейска среща на върха.

„Нашите европейски партньори знаят, че европейското обединение е основано на институционното равенство на държавите членки и на зачитането на националната идентичност“, добави той.

Атина вече отхвърли в събота всяка отстъпка по отношение на суверенитета си, след като стана ясно, че някои членки на Евросъюза, сред които Германия, предлагат да се даде на ЕС властта да взема решения по бюджетното управление на Гърция.

Намеквайки за Германия, Венизелос изрази убедеността си, че ръководителите на европейските страни и особено онези, които носят по-голяма отговорност в Европа заради големината си, знаят как да обсъждат проблемите с партньорите си.

Той увери, че Атина искрено се ангажира да приложи оздравителния план, продиктуван от страните от ЕС и МВФ, в замяна на финансовото си спасяване.

„Гръцкият народ си дава сметка колко голяма е отпуснатата помощ и ще отговори с жертви, вземайки и изпълнявайки трудните, но необходими решения, които се налагат“, каза той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници