Промяна забранява да ни спират тока в петък или празник

Промяна забранява да ни спират тока в петък или празник
Поправката се очаква да влезе на първо четене в НС следващата седмица и да бъде приета на второ четене до края на октомври. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„В момента внесохме промяна в Закона за енергетиката за забрана на спирането на подаване на електричество заради забавено плащане на сметки в ден, предшестващ почивен ден, т.е. при никакви обстоятелства вече не могат да ви спират тока в петък или преди празници“, заяви депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев, предава БГНЕС.

Куюмджиев внесе законопроекта в деловодството на НС заедно с колеги.

Поправката се очаква да влезе на първо четене в НС следващата седмица и да бъде приета на второ четене до края на октомври.

„Тези поправки са само първият пакет от промени на антимонополните ни идеи за постигане на по-голямо равенство между клиентите, гражданите на България и естествените монополи“, посочи народният представител.

„До края на годината имаме амбиция да се променят отношенията не само в енергетиката, но и в банковата сфера, за супермакретите, търговските вериги, които по някакъв начин експлоатират българите“, коментира Куюмджиев.

Той добави, че „когато човек има ипотека и по някаква причина не може да плаща и банката вземе жилището му, ще направим така със законов акт, че да прекъснем неговия ангажимент“.

„Сега какво става - вземат ви жилището, остават обаче пари, които дължите, и те продължават да ви гонят за тях“, отбеляза депутатът.

„Друга идея е да се поработи върху системата от такси, защото е безумно да дължиш 2 лв. за някаква държавна услуга, а да платиш 5 лв. на банката за превод“, каза още той.

Куюмджиев посочи, че внесените поправки са дискутирани публично с широк кръг граждански организации.

Той увери, че такъв ще бъде подходът и с другите промени, които предвиждат за ограничаване на естествените и изкуствените монополи.

#Явор Куюмджиев #монополи #електроснабдяване #правителство #Закон за енергетиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници