Кораб на "Грийнпийс" бе превзет от руските власти, екипажът му е арествуан

Кораб на "Грийнпийс" бе превзет от руските власти, екипажът му е арествуан
Корабът "Арктик Сънрайс" е извършвал наблюдателна мисия. Снимка: "Грийнпийс"
A A+ A++ A

Екипажът на емблематичният кораб "Арктик Сънрайс" на международната природозащитна организация "Грийнпийс" е задържан от руските власти, след като беше превзет от въоражена брегова охрана в международни води в четвъртък, съобщават от международната организация, цитирани от "Дневник".

Плавателният съд е арестуван в международни води, затова, спред природозащитниците, действията на руските власти незаконни.

Руските власти се спуснали с хеликоптери и въжета на борда и са арестували екипажът от 25 души.
Природозащитниците, които първоначално са успели да се скрият в радиоапаратната на кораба, съобщават в ранните часове на петък, че са видели част от колегите си на колене. с насочени към тях оръжия.

По-късно радиоапаратната на кораба е била разбита, заради което и голяма част от комуникационната техника там вече не функционира.

Вече 12 часа централата на "Грийнпийс" няма контакт с кораба си, като изглежда че неговата посока е на запад към руските териториални води.

Организацията "Грийнпийс Интърнешанъл" не е получила официално потвърждение за повдигнати обвинения, на активистите им е отказан достъп и съдействие от адвокати.

Корабът "Арктик Сънрайс" е извършвал наблюдателна мисия. "Грийнпийс" настоява Арктика да бъде обявена за защитена зона, без достъп за нефтодобивните компании. Над 4 млн. души подкрепиха мисията на организацията в интернет.

Над 20 офиса на природозащитната организация по света протестират в петък пред руските посолства.

Българският офис на организацията също организира солидарна акция пред Руското посолство в София в понеделник (23.09 от 9 ч.), ако дотогава корабът не бъде освободен.

#"Арктик Сънрайс" #"Грийнпийс" #София #Русия #Арктика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници