Води ли до усложнения нелекуваната депресия?

Води ли до усложнения нелекуваната депресия?
A A+ A++ A

Депресията е психично заболяване, което засяга все по-голям процент от развитите общества. Да, точно така, заболяване. Тя не е просто лошо настроение, не е моментен спад или въпрос на каприз. Това е болест и иска адекватно лечение от психиатър. В случай че заболелият не се обърне навреме към специалист, има тежки и неприятни усложнения.

  • Макар да не вярваме, психиката уврежда физиката. Хората с нелекувана депресия много по-често заболяват от инфаркт, инсулт и други остри състояния. Освен това в повечето случаи депресията е съпроводена с физическа умора, тежест, липса на енергия, безсъние.
  • Безсънието. С времето и удължаването на срока на заболяването недоспиването и негативните ефекти от него стават по-тежки. Нездравият сън уврежда цялото ни тяло.
  • Лошият сън и лошото ни настроение почти неизбежно засягат и хранителните ни навици. Някои хора отслабват много на тегло, други качват драстично. И в двата случая това се отразява зле на физиката и психиката ни. Самооценката ни става по-ниска, задълбочава се нежеланието за социални контакти, което така или иначе е налице при депресия.
  • Алкохолна консумация. При някои хора безсънието става така натрапчиво, че те прибягват към алкохол, за да успеят да заспят. Злоупотребата с алкохол ежедневно неминуемо уврежда тялото ни.
  • Намалената и влошена работоспособност. С депресия никой не успява да работи пълноценно. Ако искате да запазите работата си и да останете добър професионалист, не оставяйте депресията да завладее живота ви. Обърнете й внимание навреме.
  • Мисли за самоубийство. Тежките клинични форми на депресия се съпътстват от такива мисли. Ако се „хванете“ в подобни разсъждения, непременно отидете на психиатър.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници