Чавес заплаши банките с национализация

Чавес заплаши банките с национализация
Снимка: dazebaonews.it
A A+ A++ A

Частните банки във Венецуела могат да бъдат приватизирани, ако не финансират дребните селскостопански производители, заяви президентът на страната Уго Чавес.

„Готов съм да предприема приватизиране на частния банков сектор, ако тези банки не осъществяват финансирането, нямам никакъв проблем“, каза Чавес, визирайки три големи венецуелски банки – Banesco, Mercantil и Provincial, съобщиха РИА „Новости“ и „Инвестор“.

Според венецуелски закон банките са длъжни да участват в частично финансиране на правителствени програми и проекти.

Обръщайки се към президента на Banesco, Уго Чавес е поискал от него да увеличи финансирането на фермерите.

„Ако вие не можете да го направите, предайте ни вашата банка!“, е обявил президентът на Венецуела.

Той е наредил да бъде ускорен процесът по връщане на неизползваните от собствениците им селскостопански земи на държавата.

„В ръцете на държавата днес са само около 5% от земите, които могат да бъдат използвани за животновъдство, това е много малко, тъй като трябва да ускорим процеса за връщане на земите до най-бързото темпо“, убеден е Чавес.

По негови данни държавата притежава права само върху 800 000 хектара земи, които могат да се използват за животновъдство, докато общата им площ в страната е 17 млн. хектара.

От 1999 г. досега от бившите собственици са отчуждени около 3.6 млн. хектара земи. Чавес вече е посочвал, че политиката на „възстановяване“ на земите напълно отговаря на конституцията на страната и ще бъде продължена.

„Ние просто по мирен път покриваме щетите, нанесени за 100 години от бившите земевладелци, които бяха подкрепяни от корумпираната държава и военните, отстояващи интересите на онези, които са по-богати“, е обяснил той.

Същевременно правителството реализира програма за предаване на земите за безвъзмездно ползване на селски организации, като през 2011 г. са били предадени над 1 млн. хектара, бе съобщил венецуелският министър на селското стопанство Хуан Карлос Лойо.

След идването на власт на Чавес през 1999 г. Венецуела провежда национализиране на различни промишлени сектори, включително на петролния и златодобивния. Често това води до искове от бившите собственици на компании до международни съдилища.

В момента Венецуела е ангажирана в около 20 съдебни процеса, свързани с национализацията. Най-големите спорове на правителството са с компаниите Exxon и ConocoPhillips по проекти за разработване на петролни находища на тежък петрол в басейна на река Ориноко.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници