Присадиха бъбрек от несъвместим донор

Присадиха бъбрек от несъвместим донор
A A+ A++ A

Израелски хирурзи извършиха уникална операция, присаждайки бъбрек от донор с несъвместима кръвна група.

Оперираният в медицинския център „Ихилов“ е бил 60-годишен мъж с много рядка кръвна група, който страдал от тежка бъбречна недостатъчност, пише БГНЕС.

Донор била собствената му съпруга. Кръвните им групи са напълно несъвместими, но операцията минала успешно благодарение на най-новата технология при трансплантацията на бъбреци, която вече се прилага в Израел. Кандидатът за трансплантация преминава през серия от процедури за ликвидирането на антитела и пригаждането му към бъбрека на донора, който не му подхожда по медицински показатели. По данни на Националния център по трансплантология новият метод увеличава с 40% успешните операции по присаждане на бъбреци.

Ето какво споделя Тамара Ашкенази, директорката на Националния център по трансплантология в Израел: „Благодарение на разяснителната кампания на Националния център по трансплантология се засили разбирането сред израелците колко важно е да стават донори, готови доброволно да жертват бъбрека си (единствения орган, който може да бъде пожертван приживе)“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници