Плевнелиев призова ООН за общи цели

Плевнелиев призова ООН за общи цели
Президентът Росен Плевнелиев направи изявление в рамките на среща на ООН. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че страните членки на ООН трябва да изпълнят обещанието си и да се обединят около общо споразумение за приоритетите за човешко развитие след 2015 г, което да включва и нов модел за устойчиво икономическо развитие. Държавният глава направи изказване на кръгла маса в рамките на специално събитие в ООН, посветено на усилията, положени за изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие до 2015 г., съобщи "24 часа".

Като член на Европейския съюз България дава своя принос за изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие. Направихме първите си стъпки като донори на помощи за развитие и хуманитарна помощ, като показахме солидарността си с хората в нужда по целия свят, посочи държавният глава.

България напълно споделя заложените в Стратегията „Европа 2020" приоритети за постигане на енергийна ефективност и устойчиво управление на ресурсите, въвеждането на „зелени технологии" и иновации. Ефективното управление на природните ресурси е ключов елемент и от Националната програма „България 2020", допълни Росен Плевнелиев.

Участие във форума взеха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, премиерът на Япония Шиндзо Абе, премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг, Държавният секретар на САЩ Джон Кери, президентът на Световната банка Джим Йон Ким, Бил и Мелинда Гейтс.

#Росен Плевнелиев #България #ООН #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници