България не е искала помощ от "Фронтекс" за бежанците

България не е искала помощ  от  "Фронтекс" за бежанците
Няма постъпило искане от България за допълнителна експертна помощ от европейската служба за граничен контрол "Фронтекс" по повод увеличения брой бежанци през турската граница. Снимка: ЕПА / БГНЕС
A A+ A++ A

Няма постъпило искане от България за допълнителна експертна помощ от европейската служба за граничен контрол "Фронтекс" по повод увеличения брой бежанци през турската граница към момента,  съобщи говорителят на агенцията Ева Монкюрв предаването "Събота 150" на БНР.

"Не ми е известно да е постъпвало ново искане до момента. Както знаете, през 2011-а година организирахме сухопътна операция под названието "Посейдон". Тя бе най-вече за гръцко-турската граница, но после беше разширена и за България поради очакванията за пренасочване на миграционния поток към вашата страна, както и стана от миналата година насам. Така че сътрудничеството ни с българските власти е много добро", коментира Ева Монкюрв.

Тя уточни, че агенцията помага, но граничните служители и техниката, която са изпратили в България, са доста ограничени.

"Към момента имаме 20 офицери, които участват в патрулите по границата и помагат за установяването идентичността на мигрантите. Предоставили сме и няколко автомобила с термовизионни камери. Ако трябва да поставим нещата в перспектива, когато притокът беше по-голям на гръцката граница, нашият ангажимент там беше от 80 служители. Така че ние помагаме, но по принцип нашите ресурси не са големи" допълни говорителят на "Фронтекс".

#ФРОНТЕКС #България #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници