Под 3% просрочени дела във Върховния административен съд

Под 3% просрочени дела във Върховния административен съд
Според Колев броят на делата, които се разглеждат в административни съдилища, общо взето, е сравним с броя на делата, гледани от общи съдилища в съответния регион. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

До края на миналата година просрочените дела във Върховния административен съд (ВАС) са под 3%, заяви пред „Фокус“ председателят на ВАС Георги Колев.

„Съдиите от Върховния административен съд и колегите от административните съдилища работят повече от добре“, каза Колев, като посочи статистически данни, според които просрочените дела във ВАС до 2011 г. са под 3%.

„Като имам предвид просрочени дела, закъснението е не повече от 2 месеца. Сами разбирате, че подобно срочно решаване на делата няма нито един друг голям съд“, обясни той.

Колев уточни, че във ВАС, за разлика от Върховния касационен съд (ВКС), огромен процент от делата са на първа инстанция. По думите му това предполага, че заседанията са повече от едно и отнемат много повече време.

„Знаете, как се гледа едно дело на първа инстанция и как се гледа едно касационно дело. Същото се отнася и в голяма степен до колегите, които работят в регионалните административни съдилища“, каза още той.

Според Колев броят на делата, които се разглеждат в административни съдилища, общо взето, е сравним с броя на делата, гледани от общи съдилища в съответния регион.

#Върховния административен съд #ВАС #ДЕЛА #Георги Колев #Върховния касационен съд #ВКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници