49 миньори стачкуваха под земята, за да си получат заплатите

49 миньори стачкуваха под земята, за да си получат заплатите
В сряда сутринта 49 миньори отказаха да излязат на повърхността след нощна смяна. С риск за живота си те останаха под земята повече от 15 часа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работници от „Мина Черно море” накараха Националната електрическа компания да изпълни задължението си и да се разплати поне частично с тях.

В сряда сутринта 49 миньори отказаха да излязат на повърхността след нощна смяна. С риск за живота си те останаха под земята повече от 15 часа.

Работниците заявиха, че ще останат в мината, докато не бъдат изплатени изцяло заплатите им за август и поне частично за септември.

Към исканията им се присъединиха и други техни колеги, които събират подписка за протестни действия. Ръководството на „Мина Черно море” своевременно достави храна и вода на работниците си под земята.

Поставена под натиск НЕК набързо успя да осигури парите за заплати за месец август – близо 500 000 лева. Въпреки уверенията, че възнагражденията им са преведени по дебитните карти, мъжете не излязоха от рудника до 16.30 часа.

Напрежението сред работниците в „Мина Черно море” назрява от месеци. Там работят близо 530 души, а изплащането на заплатите им редовно се забавя.

Цялата продукция на въгледобивната мината е предназначена за „Топлофикация Сливен”. ТЕЦ-ът обаче не успява да се разплати с доставчика си заради непрекъснато натрупващите се задължения на НЕК към него.

#Националната електрическа компания #работници #миньори #„Топлофикация Сливен” #ТЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници