Надежда Нейнски: Мораториумът е вътрешнополитическа игра с висока външнополитическа цена

Надежда Нейнски: Мораториумът е вътрешнополитическа игра с висока външнополитическа цена
Надежда Нейнски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Надежда Нейнски е депутат в Европейския парламент от квотата на „Синьо единство“, народен представител в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание.

Председателства СДС в периода март 2002 г. - октомври 2005 г., министър на външните работи от 1997 г. до 2001 г.

Г-жо Нейнски, какви ще са последствията от приетия във вторник мораториум върху продажбата на българска земя на чужденци?

Цялото това нещо се прави от чисто популитски съображения във връзка с наближаването на изборите, за които ГЕРБ, притеснени от спадащия си рейтинг, се стремят да намерят популистка теза, с която да привикат повече гласоподаватели.

На практика, чисто патриотатската позиция, която те заемат и оправдават с притока на бежанци в България, е нещо, което е в остро противоречие с договора, който България е подписала и с ангажиментите, които ние имаме към Европейския съюз, които изключват подобен мораторум.

Това са абсолютно политически игри, които се правят единствено и само с цел предстоящите избори.

Те, обаче, накърняват изключително много имиджа на България, защото за пореден път доказват, че България е напълно непредсказуема, че у нас никакви правила и принципи не важат, никакви договори не се спазват и всеки ги употребява в зависимост от политическия си интерес.

Какво можем да очакваме като отговор от Брюксел?

Това, което можем да очакваме е много сходно с това, което сполетя Румъния, защото там имаше подобен прецедент и Европейската комисия се произнесе много остро по повод на румънския експеримент. Не вярвам да закъснее отговора на Европейската комисия и за нас.

Как ще коментирате, че народни представители от ГЕРБ, Атака и дори от Коалиция за България се „прегърнаха“ заради вота?

За мен има някакъв тежък парадокс, че така наречените ГЕРБ, на практика, заедно с една националистическа партия внасят и гласуват подобно предложение, като и депутати от БСП го подкрепиха.

Нито „Атака“, нито БСП са голяма изненада. Това, което е чисто шизофренично в поведението на БСП, е че докато външният министър и председателят на парламента говорят с европейска риторика, техните депутатите гласуват анти-европейски текстове.

В България се извършва една злоупотреба и това е един много нелицеприятен изход, не само от европейска гледна точка. За мен като български гражданин е изключително неприятно. Това показва, че просто няма държава и всичко може да бъде използвано по всякакъв начин.

Трябва ли да се ограничава купуването на земя от чужденци и до каква степен?

Тук става въпрос са конкретни европейски ангажимети, които България има като член на ЕС.

Подобни решения, които парламентът взима, не могат нищо по същество да променят, защото това е нарушение на договорите и не може да остане без отговор. То се прави от чисто вътрешно политическа гледна точка, но с висока външно политическа цена.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници