България чества Деня на народните будители

България чества Деня на народните будители
През 1922 г. Народното събрание обявява деня за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава.
A A+ A++ A

България чества Деня на народните будители на 1 ноември.

За пръв път празникът е отбелязан през 1909 г. в Пловдив, като  дотогава на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски.

През 1922 г. Народното събрание обявява деня за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава.

В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Много градове и села искали да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име.

По тази причина министърът на народното просвещение, Стоян Омарчевски, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война.

За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ценностна система.

В такъв момент, българите се вглеждат в делата на онези, които в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.

През 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

По традиция в Деня на народните будители ще бъде изпълнен ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на сградата на Администрацията на президента. Ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Началото на този ритуал бе поставено преди пет години по инициатива на президента Георги Първанов.

#България #Деня на народните будители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници