Приключи проектирането на третия метродиаметър

Приключи проектирането на третия метродиаметър
Приключи проектирането на третия лъч на метрото в столицата. Снимка: www.spekulanti.com
A A+ A++ A

Приключи проектирането на третия лъч на метрото в столицата, който ще свързва "Ботевградско шосе" с "Овча купел", предаде dariknews.bg.

Строителството ще започне през следващия програмен период и ще струва 680 млн. евро. Според столичния кмчет Йорданка Фандъкова, в момента около 280 хил. пътници ползват метрото, като очакванията са до края на 2015 г. още 2000 пътници да ползват най-екологичния, удобен и бърз транспорт.

Според изчисленията на експертите, със 100 хил. тона на година ще се намалят вредните вещества във въздуха в столицата след като бъде готов третият метродиаметър. Общата дължина на новата отсечка на третия метродиаметър е 16 км с 19 метростанции, седем от тях са надземни.

Прогнозният поток на пътници през първата година след пускането на метрото е 162 хил. души, съобщи Стоян Братоев. Той уточни, че първата станция ще е на бул. "Ботевградско шосе", от там трасето продължава по бул. "Владимир Вазов", минава покрай стадион "Герена", където също ще има метростанция.

В този участък метрото ще е надземно. То ще продължи под земята от "Малък градски театър зад канала" по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" през централната градска част. Междинна станция ще има на ул. "Шипка", възловата спирка ще бъде на Орлов мост и ще бъде съчетана с вече действащата, съобщи Стоян Братоев.

От там трасето продължава бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий" и НДК.

#метро #Стоян Братоев #Йорданка Фандъкова #Шипка #НДК #метростанции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници