Дачич призовава косовските сърби да участват в прегласуването

Дачич призовава косовските сърби да участват в прегласуването
"Ако не излязат да гласуват достатъчен брой граждани на 17 ноември, албанец ще бъде избран за кмет на града. Да са живи и здрави", заяви Дачич. Снимка: www.balkaninside.com
A A+ A++ A

Сръбският премиер и министър на вътрешните работи, Ивица Дачич, призова сърбите в северната част на Косовска Митровица да участват в прегласуването за местна власт на 17 ноември.

Косовската избирателна комисия анулира след инциденти местните избори в сръбската част на Косовска Митровица, провели се миналата сряда.

"Ако не излязат да гласуват достатъчен брой граждани на 17 ноември, албанец ще бъде избран за кмет на града. Да са живи и здрави", каза Дачич, предава БГНЕС.

"Те трябва да гласуват не заради правителството на Сърбия, а за собствената си съдба и съдбата на техните деца", добави той.

"Дали някой наистина смята, че Сърбия ще жертва своето бъдеще заради 10 000 души... Сърбите в северната част на Косово трябва да се държат сериозно, защото не става дума за статута им, а за тяхното съществуване", отбеляза още сръбският премиер.

Дачич посочи, че ако те смятат, че албанец трябва да бъде техен кмет и, че "цяла Сърбия греши, а не те – 10 000, тогава те не заслужават нищо като позиция".

"Сърбия е под ударите, защото им помага, а какво трябва да направим? Да въведем санкции срещу тях, когато те не ни слушат? Те не слушат нито Белград, нито Прищина, нито международната общност. Кого слушат... С една дума каквото си направите, това ще бъде", коментира Дачич.

Според него, би било абсолютна катастрофа, сърбите да не вземат това, което им се дава.

"Сърбия направи всичко, което можа, а повече от това не може", заключи министър-председателят Дачич.

#Ивица Дачич #Сърбия #Косово #местни избори #сърби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници