Глобалната криза "създаде" 810 нови милиардери

Глобалната криза  "създаде" 810 нови милиардери
Снимка: economic.bg
A A+ A++ A

Глобалната криза се оказа добро нещо за милиардерите по света. Съвкупното богатство на най-състоятелните хора в глобален мащаб наброява 6.5 трлн. долара и се е увеличило повече от два пъти спрямо 2009, когато възлизаше на 3.1 трлн. долара, става ясно от нов доклад на Wealth-X and UBS.  Броят на милиардерите сега наброява 2 170, като редиците им са се увеличили с 810 души от началото на финансовата криза. Най-много през последната година е нараснал броят им в Азия (с 18), а най-голям е броят им в Европа (766). 87% от милиардерите са мъже, а  що се отнася до жените – само 17% от тях са натрупали състояние сами (останалите са такива по наследство).

Как изглежда профилът на средностатистическия милиардер? Ето някои интересни факти от доклада:

Какво състояние притежава?

Средно 3 млрд. долара. 111 души обаче имат лично състояние от над 10 млрд. долара или сумарно повече от БВП на Канада.

Как е забогатял?

60% от милиардерите са натрупали сами състояние, 40% са го наследили или увеличили наследството си.

Как живее?

Средностатистическият милиардер притежава 4 къщи и има 2 деца, според доклада. Само една трета имат три или повече деца. Мнозинството (86%) от милиардерите са семейни, но докладът не разкрива колко брака е имал всеки от тях.

Къде живее?

Ню Йорк е градът с най-много милиардери – 96. Прави впечатление, че по-малко от една четвърт от милиардерите живеят в града, в който е базиран бизнесът им. Толкова е и делът на тези, които дори не живеят в същата страна.

Къде е учил?

Harvard University е начело на списъка с университети, „произвели“ най-много милиардери – 52-ма. Топ 3 допълват University of Pennsylvania (28) и Stanford University (27).

За какво харчи?

Средностатистическият милиардер харчи 22 млн. долара за яхти, 16 млн. долара за частен самолет и 14 млн. долара за изкуство.

/Еconomy.bg/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Акценти

Инбет Казино