Ортопеди откриха ново сухожилие в човешкото тяло

Ортопеди откриха ново сухожилие в човешкото тяло
Снимка: bodybuilding.afly.ru
A A+ A++ A

Белгийски учени откриха ново сухожилие в човешкото тяло, предаде Fox news.

Ортопедите проф. Йохан Белеманс и д-р Стефен Клаес от Университетската болница в Льовен откриха неизвестно досега сухожилие в коляното, като изследвали разкъсвания на предната кръстна връзка, за да установят защо нараняването може да причини поддаване на коляното.

Те започнали изследванията с анализ на статия от 1879 г. на френския хирург Пол Сюгон, в която той изказва свое предположение за съществуването на допълнително сухожилие в центъра на предната част на коляното.

Ортопедите направили дисекция на 41 човешки колена предоставени за медицински цели и открили, че предположението на френския им колега се потвърждава при всички с изключение само на едно.

Белгийските хирурзи първи откриват сухожилието, което наричат Anterolateral ligament. Те настояват, че то се среща при 97 процента от хората. Сега учените се надяват да установят и ролята, която то играе за поддаването на пострадало коляно.

Откритието може да предизвика революция в начина, по който се лекуват травмите в коленете. Към момента двамата лекари работят върху хирургична техника за лекуване на всички наранявания.

#сухожилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино