15 язовира в България преливат

15 язовира в България преливат
Общо 15 са преливашите язовири на територията на страната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 15 са преливащите язовири на територията на страната.

Преливат четири значими язовира – яз. „Боровица“, община Черноочене, област Кърджали, яз. „Ясна поляна“, област Бургас, яз. „Йовковци“, област Велико Търново, и яз. „Ивайловград“, област Кърджали. Бързо се покачва нивото на яз. „Тракиец“, област Хасково, като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска, предаде БГНЕС.

С 12 см е повишено нивото на язовир „Тича“ край Шумен през почивните дни. Обемът на язовира в момента е 256 милиона кубически метра, а той прелива при 311 милиона куб.м, съобщи БНР.

Язовирите в Славянци и Дибич преливат. Останалите 14 язовира в Шуменско се източват, съобщи Наско Канавров от шуменския клон на Басейнова дирекция.

Леко е завишено нивото на реките Камчия и Врана, но няма опасност от наводнения, увери Канавров. Нивата на реките и язовирите се следят денонощно.

Започнало е контролирано изпускане на вода от язовир „Йовковци“, който снабдява Великотърновска област. Неговият обем от над 90 милиона кубически метра е запълнен. За да се поддържа нивото, през преливника се изпускат по 7-8 кубически метра вода в секунда. Дерето под язовира е почистено, за да поеме оттока. Няма опасност за населението.

Осем микроязовира преливат в област Кърджали, две села и жилищни блокове са без електричество. Всеки момент се очаква да прелее язовир „Студен кладенец“ от каскадата „Арда“. За опасността от наводнения са предупредени властите в Гърция.

Жителите на шестте села по течението на Арда са уведомени за очакваното преливане на „Студен кладенец“. Хората са предупредени да не доближават речното корито.

Според кмета на Крумовград Себихан Мехмед в случая няма какво друго да се направи. Няма пряка опасност водата от язовира да стигне до населените места, защото те са разположени на високо.

Няма опасност и за селата край преливащите осем микроязовира в областта. Заради продължилия близо денонощие дъжд всички реки рязко повишиха нивото си. На много места има наводнени мазета и приземни етажи.

Язовир „Кърджали“ има девет метра до максималната кота и може да поеме още вода.

От сутринта не вали, а притокът на Арда е спаднал до нормалните за зимата 200 кубически метра в секунда. Подадените сигнали до момента са над 40.

#язовир #язовири #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници