Груев: Повече да работим и по-малко да говорим

Груев: Повече да работим и по-малко да говорим
„Нека повече да работим и по-малко да говорим. Поклон пред светлата памет на загиналите“, заяви Лазар Груев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да почетем паметта на загиналите в наводненията в страната, като помълчим и си дадем сметка за професионализма на собствената си работа, се казва в изявление на председателя на ВКС Лазар Груев.

„Нека в деня на национален траур сведем глави пред паметта на загиналите от природните бедствия, да помълчим и ясно да си дадем сметка за необходимостта от ежедневна, тиха и професионална работа – всеки на мястото си и съобразно отговорностите си – за да не допускаме да страдат невинни хора“, пише в изявлението, качено на сайта на съда.

„Нека повече да работим и по-малко да говорим. Поклон пред светлата памет на загиналите“, казва още председателят на ВКС.

Неговото изявление по повод трагичния инцидент предхожда лаконичното му становище за представения днес технически мониторингов доклад на ЕК.

Настоящият междинен доклад е технически и актуализира „по-съществените промени, настъпили в България през последните шест месеца по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП)“, посочва той.

По думите на Груев в резултат на значително подобрената координация между институциите на изпълнителната и съдебната власти през последните месеци докладът отразява в по-пълна степен осъществените мерки както и действията, които остава да бъдат предприети.

„Отбелязвам по достойнство факта, че са отчетени огромните усилия на моите колеги съдии и участието им в програми за обучение, изготвянето на анализи и обзори на съществени въпроси на правоприлагането, както и работата по уеднаквяване на съдебната практика“, добавя председателят на ВКС.

„Съзнавам, че тези инициативи трябва да се доразвият, включително и чрез участие на външни и независими експерти, което ще позволи мерките да се основават на най-добрите европейски практики. С една дума – до месец юли ни очаква още много интензивна и професионална работа“, подчерта Груев.

Според него докладът съдържа категорично послание за необходимостта от подобряване на сътрудничеството и диалога между властите при осъществяване на съдебната реформа.

„Длъжни сме да го постигнем заедно и съобразно конституционните правомощия на отделните власти да продължим усилията във вярната посока“, смята той.

„Само така ще отговорим на очакванията на българските граждани и нашите европейски партньори за укрепване на държавността и утвърждаване върховенството на закона“, заключава Лазар Груев.

#Лазар Груев #ВКС #ЕК #доклад #Механизма за сътрудничество и проверка #МСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници