Трайков: АСТА не ограничава интернет свободата

Трайков: АСТА не ограничава интернет свободата
Споразумението не нарушава гражданските права и свободи на гражданите, смята Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Споразумението ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането) не ограничава свободата в интернет, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) не ограничава свободата в интернет, не изисква следене на трафика и няма да доведе до закриване на уеб сайтове“, коментира той по време на изслушването му пред няколко комисии в Народното събрание по повод споровете за споразумението, предаде БГНЕС.

Страните от Европейския съюз губят повече от 8 милиарда евро годишно заради откраднати (т.е. фалшифицирани – бел.ред.) стоки, според статистика, цитирана от министъра.

Според Трайков АСТА трябва да е в интерес и на българските производители. Споразумението не нарушава гражданските права и свободи на гражданите, каза още той.

Трайчо Трайков коментира, че целта на АСТА е да се бори с мащабната нелегална дейност в интернет.

„АСТА не налага промени, не задължава интернет доставчиците да филтрират съдържанието на информацията при техните потребители“, подчерта министърът.

„Това, което споразумението изисква, не е новост в нашето законодателство, а според оценката на ЕК АСТА не налага промени и в законодателството на Европейския съюз“, категоричен бе той.

Приемам днешното изслушване като част от голямата дискусия, която се води не само в нашето общество, посочи министърът.

„България има възможност да отхвърли споразумението. Надявам се при такъв сценарий да го направи обосновано, за да не навредим на икономическите, търговските и външнотърговските отношения на страната ни“, допълни Трайков.

„Сигурен съм, че ако бъдем убедени в становища, които се различават от тези на експертите, то до процедура на ратификация може и да не се стигне“, отбеляза той.

„Убеден съм, че Народното събрание на България ще проведе необходимите дискусии и ще направи своето волеизявление“, заключи икономическият министър.

#ACTA #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #Търговско споразумение против фалшифицирането #Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #интернет #Народното събрание #Европейския съюз #ЕК #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници