Украйна се готви за най-големия протест в неделя

Украйна се готви за най-големия протест в неделя
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В неделя в украинската столица Киев ще се проведе поредният антиправителствен протест. Организаторите се надяват да съберат 1 милион души, за да окажат силен натиск върху президента Виктор Янукович.

Демонстрацията може да се окаже най-многобройният от Оранжевата революция през 2004 година. Около 350 хиляди души участваха в демонстрациите миналата неделя, ден след като силите на реда биха демонстранти и журналисти в опит да потушат протестите, предаде "Фокус".

Украинският вътрешен министър Виталий Захарченко заяви, че силите за сигурност ще реагират на заплахите срещу служителите на милицията и съдебната система.

Лидерите на партиите „Баткивщина" на Юлия Тимошенко и УДАР на боксьора Виталий Кличко са допълнително провокирани от информацията за тайни преговори между президента Виктор Янукович и руския държавен глава Владимир Путин.

Британски журналист сензационно обяви, че Украйна се готви да стане част от Митническия съюз, оглавяван от Русия, но властите в Москва и Киев опровергаха информацията.

Междувременно щабове за стабилизиране на политическата ситуация в Украйна вече са създадени в Сумска, Запорожска, Винницка, Херсонска и Донецка област, както и във всички райони в Киев. Целта на организацията е стабилизиране на политическата ситуация в Украйна чрез разяснения и предоставяне на информация на младежите относно процесите в страната.

Протестите продължават повече от половин месец с искане за оставката на правителството, предсрочни президентски и парламентарни избори.

#Украйна между ЕС и Русия #Киев #протест #Виктор Янукович

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници