Реформаторският блок: Турция не може да има претенции към нас

Реформаторският блок: Турция не може да има претенции към нас
A A+ A++ A

Реформаторският блок се противопоставя остро на национал-популизма, както в българската политика, така и в политиката на съседните държави. Категорично не приемаме изказвания, пораждащи съмнения за териториални претенции, дори в рамките на предизборна реторика, се казва в позиция на Реформаторския блок относно изказването на турския премиер Реджеб Таип Ердоган, отнасящо се за български територии, съобщиха от блока.

"Приятелските и добросъседски отношения както между България и Република Турция, така и между всички Балкански държави, са ключов национален интерес за всички нас, защото са предпоставка за мир и икономически просперитет на народите ни. Недопустимо е непремерени изявления на политически лидери да застрашават този интерес. Вярваме, че премиерът Ердоган, като приятел на България и радетел за интензивно развитие на двустранните отношения, ще разсее съмненията породени от неговото предизборно изявление. Като кандидат за пълноправен член в ЕС, Република Турция никога не е имала и не може да има териториални претенции към нашата страна", казват от Реформаторския блок.

В предизборно изказване за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион“.

#Реформаторския блок #Турция #Ердоган #България #Кешан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници