Би Би Си: Ердоган плаши опонентите си с чупене на ръце

Би Би Си: Ердоган плаши опонентите си с чупене на ръце
Реджеп Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган обеща да "счупи ръцете" на своите опоненти и заяви, че страната се е сблъскала с "тъмен заговор" на сили, желаещи да разкъсат Турция на парчета.

"Нека нашите приятели и врагове знаят следното. На всички, които желаят да навредят на нашата страна, да посеят хаос в нея или да ни вкарат в капан, на всички, които посягат на нашата независимост, ще счупим ръцете", закани се Ердоган по време на среща със свои привърженици.

Той също така наречи шпиони и предатели всички, които са осъществили арестите на турските чиновници и синовете на двама министри от неговия кабинет. Турската полиция проведе мащабна специална операция в Истанбул по дело за корупция. Арестувани бяха общо около 20 души. Именно тогава бяха задържани синовете на министрите на вътрешните работи и на икономиката, а също така министъра на околната среда и благоустройството. Всички арестувани са обвинени в корупция и даване на подкупи при провеждането на държавните търгове.

Анализаторите смятат, че арестите и уволненията са свидетелство за политически репресии, включително вътре в управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Политически търкания

В Истанбул се проведе шествие в подкрепа на борбата с корупцията и арестите на чиновниците, обвинени в корупция. Протестиращите скандираха лозунги "Навсякъде подкупи, навсякъде корупция", които бяха придружавани от възгласи "Навсякъде Таксим, навсякъде съпротива", които бяха много популярни по време на протестите това лято. Полицията се опита да разпръсне десетхилядния митинг с помощта на сълзотворен газ и водни оръдия. Анализаторите смятат, че търканията между Ердоган и неговия политически опонент Фейтула Гюлен са се изострили.

Премиерът реагира много остро на разследването, наричайки делото за подкупи "мръсна операция" срещу неговото правителство. Предполага се, че зад корупционния скандал стоят привърженици на известния ислямски богослов Фейтула Гюлен, който от 1999 живее в САЩ. От 2002 той три пъти е помагал на ислямистката партия на Ердоган да спечели победи на парламентарните избори. Представители на неговото движение "Хизмет" заемат високи постове в полицията, съда и в самата Партия на справедливостта и развитието. Разногласията започнаха преди няколко месеца. През ноември правителството заговори за закриването на частните училища, много от които принадлежат на "Хизмет".

"Фантазиите на Ердоган"

Изказванията на министър-председателя бяха възприети критично от редица политически анализатори в Турция.

"Както и в случая с протестите във връзка с парка Гези Ердоган мисли, че ще може да потули скандала, свеждайки го до заговор на външни и вътрешни сили", коментира Сами Идиз от левия турския вестник "Тараф".

Аслъ Айдънташбаш написа във вестник "Миллет": "Тайип Ердоган най-вероятно ще се справи с привържениците на Гюлен, използвайки силата на държавния апарат. Но тогава режимът, който той е изградил, трябва да бъде наречен "режимът на Тайип Ердоган", а не демокрация".

Али Аслан от умереното издание "Заман" смята, че "Ердоган обича да поема отговорност, когато всичко върви добре, и да обвинява приятелите, партньорите или представителите на трети страни, когато нещата вървят зле". "Тези преувеличени фантазии за външни и вътрешни врагове, които могат да въвлекат Турция в опасност и да заплашват нейната стабилност, трябва да бъдат отхвърлени", подчертава журналистът.

Многохилядните протести с антиправителствена насоченост започнаха през май тази година. По неофициални данни, протестите на опозицията са нанесли на националната икономика щети за над 18 милиарда лири /около 9 милиарда долара/. Опонентите на Ердоган обвиняват полицията, че е използвала непропорционална сила срещу протестиращите. /Би Би Си, Превод: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници