Зимни бури и студ в голяма част от Европа

Зимни бури и студ в голяма част от Европа
Снимка: stormswatch.blogspot.com
A A+ A++ A

Зимната буря "Дирк" вилнее в част от Европа, студ скова Великобритания, Ирландия, част от Франция, планинските курорти в Пиринеите и Алпите и части от Русия.

Във Франция в резултат на изключително силната буря „Дирк” в навечерието на Коледа над 120 хиляди къщи останаха без електричество. Вятърът, чиято скорост надхвърли 140 километра в час, повали множество дървета и повреди линиите на електроснабдяването. В резултат стотици хиляди хора се наложи да посрещат Коледа на свещи, съобщава агенция "Фокус".

„Оранжевият” код за опасност не е отменен в три департамента в Западна Франция. Силните проливни дъждове станаха причина за наводняване на улиците в град Кемперле в Бретан. В този район по време на бурята са регистрирани пориви на вятъра със скорост до 230 километра в час.

По време на бурята в Атлантическия океан на ширината на Бретан на 200 мили от брега от товарен кораб в морето паднаха около 80 контейнера, които сега представляват опасност за другите плавателни съдове.
Напрегната остава ситуацията и по средиземноморското крайбрежие в югоизточната част на страната. Падането на обилни валежи може да доведе не само до преливане реките, но и до наводняване на крайбрежните райони заради повишаване на морското ниво. В най-голяма опасност са департаментите Буш дю Рон, Вар и Приморски Алпи. В средиземно море е възможно възникването на много високи вълни, предупреждава френският метеорологичен център.
Временно са затворени ски трасетата и лифтовете в по-голямата част от планинските курорти в Пиринеите, където скоростта на вятъра бе близо 200 километра в час. Синоптиците предупреждават, че силните проливни дъждове днес ще продължат върху по-голямата част от територията на страната.

Покривът на църквата „Нотр Дам де Аквилон” във френския град Гийестр рухна по време на коледна служба. В резултат на инцидента пострада местният свещеник, предаде BBC.
45-годишният свещеник, върху когото падна част от покрива, е настанен в местна болница. Църквата в момента е затворена за посещения и причините за случилото се се изясняват.

Петима души загинаха и хиляди имаха проблеми по пътищата, след като Великобритания беше връхлетяна от силни ветрове и проливни дъждове, които причиниха хаос по пътищата, забавяне или отменяне на полети и фериботни курсове.
Хиляди пътници останаха на летище „Гетуик” заради отменени полети и спиране на тока на летището, спасителните служби евакуираха хора от къщи около Ривър Мол, чиито води се очаква да стигнат рекордни нива край Сърей, където властите са издали предупреждение за опасност от наводнения.
Пожарникарите от Сърей и Кент прекъснаха коледната си стачка, за да помогнат на хората да се справят със затрудненията, причинени от лошото време.

Електроснабдителните компании съобщават, че около 4000 къщи в западната част на Ирландия са без електричество заради лошото време. На шофьорите на моторни превозни средства се препоръчва да шофират с повишено внимание, след като буреносните ветрове донесоха силни студове около Коледа.
Най-силно е засегнат регионът Норт Майо, спасителните екипи съобщават, че са възстановили електричеството в по-голямата част от град Голуей. Спасители възстановяват електричеството и в Инис Мор.
Очаква се ветровете да достигнат 130 километра в час и ще повишат риска от паднали дървета по пътищата.

Националната метеорологична служба на Гърция прогнозира дъждове и разпокъсани бури по време на коледните празници в страната. Проливни дъждове се ще изсипят главно в източната и южната част на полуостров Пелопонес, Цикладските острови, Западен Крит и вероятно части от Атика, пише вестник Ekathimerini.
В сряда най-лошо ще е времето на Додеканезите и Цикладските острови, като се очаква бурите там да утихнат през нощта.

Международното летище в руския град Воронеж не приема самолети заради силна мъгла.
Видимостта на летището в момента е по-малко от 0,5 км, а на височина – около 60 м, което е няколко пъти по-малко от необходимия минимум. Според прогнозите на синоптиците през втората половина на деня се очаква подобрение на метеорологичните условия.

#Франция #студ #сняг #Европа #Апли #курорти #вятър #дъждове #Гърция #Атлантическия океан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници