Атина взе мерки срещу мръсния въздух, a София?

Атина взе мерки срещу мръсния въздух, a София?
Снимка: medipop.eu
A A+ A++ A

Атина и Солун въведоха извънредни мерки заради 3 пъти наднорменото запрашаване. В София при 6-кратно превишение институциите мълчат.

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изразява недоволството си от липсата на реакция от страна на Столична община по повод продължаващото със седмици превишение на нивата на фини прахови частици във въздуха на столицата.

„За нас е необяснимо - как в Атина и Солун властите взеха мерки за ограничаване на движението на замърсяващи автомобили, а у нас проблемите се премълчават или отминават с лека ръка“, се казва в позиция на сдружението.

В съботните и неделните или почивните дни покрай празниците замърсяването с фини прахови частици в София е няколко пъти по-ниско от това през работните дни. Тогава и автомобилният трафик е значително по-слаб. Според множество проучвания фините прахови частици от двигателите с вътрешно горене са основен замърсител на въздуха.

Това се потвърждава и от различни интервюта на Валери Серафимов – началник отдел „Мониторинг на въздуха“ към Изпълнителната агенция по околна среда, който споделя, че замърсяването на въздуха е 5 пъти по-ниско в деня без автомобили.

Множество проучвания в САЩ и Западна Европа показват увеличаване на инфарктите и инсултите и смъртността като цяло при дни с наднормени нива на фини прахови частици.

България е на трето място по смъртност от мръсен въздух, според СЗО и ООН, с между 437 и 560 души на 1 млн. жители, като единствено Армения и Румъния ни „изпреварват“ в тази трагична надпревара.

#Атина #София #Солун #мръсен въздух #прахови частици #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници