Депутати искат от Камерън да налага вето на европейски закони

Депутати искат от Камерън да налага вето на европейски закони
Властите на „Даунинг стрийт" отговориха на депутатското писмо с уверението, че премиерът ще проучи предложението, за да види какво ще даде то в практически план. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

95 британски депутати от управляващата консеравтивна партия поискаха от премиера Дейвид Камерън да вкара закон, според който страната да може да налага вето на всеки съществуващ или бъдещ европейски закон.

"Призоваваме идеята за национално вето върху сегашните и бъдещите закони на Евросъюза да се превърне в реалност", пишат депутатите до Камерън.

Британският министър-председател отново е притиснат от дясното крило на своята партия да възприеме по-твърда линия спрямо ЕС.

"Ветото, за което ще е нужно приемането на закон от британските депутати, би позволило на британския парламент да не прилага европейското законодателство, когато става дума за нашия национален интерес", посочват консерваторите.

За момента британският парламент няма право на автоматично вето върху европейските закони, като премиерът може да прибегне до вето само по извънредно важни въпроси като отбраната и бюджета на Евросъюза.

Властите на „Даунинг стрийт" отговориха на депутатското писмо с уверението, че премиерът ще проучи предложението, за да види какво ще даде то в практически план.

Според говорител на Камерън, ако парламентаристите на отделните страни редовно и едностранно отхвърлят европейските закони, единният пазар няма да функционира, предава БГНЕС.

#Дейвид Камерън #Европейски съюз #закони #вето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници