България - един от най-големите приятели на Китай в ЕС

България - един от най-големите приятели на Китай в ЕС
Плевнелиев отбеляза, че за последните 10 години търговският стокообмен между двете страни се е увеличил четири пъти и днес достига 1,7 млрд. щатски долара. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България не е една от големите икономики в Европейския съюз, но със сигурност е един от най-големите приятели на Китай в ЕС и имаме роля в задълбочаването на стратегическото партньорство между ЕС и КНР“, заяви президентът Росен Плевнелиев на официалното си посещение в Китай.

Визитата, първа за български президент от последните 15 г., ще премине под знака на 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

"Българската страна придава голямо значение на този юбилей и подготвя амбициозна програма за съвместното му отбелязване, включително с програми в областите на икономиката, туризма, културата, образованието", каза Плевнелиев пред представители на българската общност в китайската столица.

"За страната ни Инициативата на КНР за сътрудничество с държавите от Централна и Източна Европа е много важен инструмент и България е заинтересована от реализацията на проекти в областта на инфраструктурата – изграждането на тунели, железопътни и хидросъоръжения, а също така разширяване и модернизация на индустриални зони, пристанища и летища, в рамките на програмата на китайското правителство на стойност 10 млрд. щатски долара", посочи Плевнелиев

Българският президент определи като отлични отношенията между двете страни и открои като много интензивен политическия диалог.

"Ще окуражим представителите на българските институции, на местните власти, на бизнеса, за още по-чести контакти и задълбочаване на сътрудничеството", каза държавният глава.

Плевнелиев съобщи, че отношенията между България и Китай предстои да бъдат издигнати на ново, по-високо ниво, чрез установяването на приятелско партньорство и сътрудничество между Република България и Китайската народна република.

"За нас това е нов етап в нашите отношения. Чрез този документ ще заявим категоричната си воля да укрепваме всестранното сътрудничество и да работим за издигането на отношенията ни на ниво стратегическо партньорство", подчерта Плевнелиев.

Той отбеляза, че за последните 10 години търговският стокообмен между двете страни се е увеличил четири пъти и днес достига 1,7 млрд. щатски долара.

"Потенциалът обаче е много по-голям и ще го отключим заедно", каза още Плевнелиев.

На 13 януари президентът ще бъде посрещнат с официална церемония във "Великата зала на народа" в Пекин от Председателя на КНР и Генерален секретар на ККП Си Цзинпин.

#България #Китай #Росен Плевнелиев #посещение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници