„Масачузетс“ – по-опасен от свинския грип

„Масачузетс“ – по-опасен от свинския грип
„Новият щам АH3N2, или „Масачузетс“, е по-опасен от пандемичния свински грип според епидемиолозите. Снимка: oril.exo.in.ua
A A+ A++ A

„Новият щам АH3N2, или „Масачузетс“, е по-опасен от пандемичния свински грип“, обяснява пред в. „Преса“ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Тя успокои, че АH1N1 ще е щамът, който ще ни разболява повече тази година. „Това е добре, защото той е по-малко опасен и усложненията от него са по-малко, отколкото от „Масачузетс“, който се очаква да вземе повече жертви“, твърди проф. Кожухарова.

Засега обаче от всички изследвани проби в Националната референтна лаборатория само две са били положителни за новия щам. До този момент няма нито един случай на заразен с грип тип B за разлика от миналата година, когато той беше водещият, коментира епидемиологът.

Само за една седмица заболеваемостта в цялата страна е скочила двойно. В първите дни на 2014 г. заразените от грип и различни вируси са били едва 67 на 10 хил. души. Седмица по-късно болните вече са 144 на 10 хил. население. При стойности между 200-250 за различните области става дума за епидемия.

#Масачузетс #грип #щам #проф. Мира Кожухарова #население #заболеваемост #епидемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино