Феновете на „Бийтълс“ празнуват

Феновете на „Бийтълс“ празнуват
Снимка: www.taringa.net
A A+ A++ A

Световният ден на „Бийтълс“ ще бъде отбелязан в четвъртък в Ливърпул – родното място на легендарната четворка. Всяка година в града се провеждат мероприятия, посветени на знаменитите музиканти. В клуб „Кавърн“, където „Бийтълс“ излизат пред публика за първи път, ще има музикална програма, посветена на групата. Там четворката се е изявявала цели 292 пъти - от февруари 1961 до август 1963 г. В събота ще се проведе рок концерт, на който ще бъдат изпълнени световноизвестните песни на ливърпулската четворка. В града са организирани и екскурзионни обиколки с автобус по основните забележителности, свързани с „бийтълсите“, съобщава profit.bg.

По решение на ЮНЕСКО от 2001 г. на 16 януари отбелязваме Световния ден на „Бийтълс“ (thebeatles.com). На тази дата през 1957 година в Ливърпул е открит клуб „Кавърн“.

Британската рок група „Бийтълс“ има огромен принос в развитието и популяризирането както на рок музиката, така и на рок културата като цяло.

Съставът, в който се изявяват Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар, е един от най-ярките феномени в световната култура през 60-те години на ХХ век.

През 1957 г. Джон Ленън, който харесвал песните на Елвис Пресли, основава групата „Куоримен“ и кани в нея Пол Маккартни.

През пролетта на 1958 г. за епизодични изяви, а от есента за постоянно към тях се присъединява приятелят на Пол Маккартни - Джордж Харисън. Тримата начинаещи музиканти съставят гръбнака на бъдещата група.

Преименуват състава си на „Бийтълс“ 3 години по-късно. Ринго Стар става барабанист на състава през 1962 г. До 1960 г. музикантите са известни само в Ливърпул. Първата изява зад граница е в Хамбург през лятото на същата година. През април 1961 г., по време на второто си посещение в Хамбург, е направен първият професионален запис на състава.

„Бийтълс“ имат продадени над 1,3 милиарда албума.

#Бийтълс #Джон Ленън #Пол Маккартни #Джордж Харисън #Ринго Стар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници