Бургас е романтичната столица на България

Бургас е романтичната столица на България
Бургас победи останалите 12 града и за втори път стана „Романтична столица на България“. Снимка: panoramio.com
A A+ A++ A

Бургазлии доказаха, че са най-големите романтици, след като за втора година морският град спечели приза „Романтична столица на България“.

Престижното отличие Бургас получи, след като жителите му изписаха почти 50-метрово любовно писмо, съобщи „Стандарт“.

Финалът на кампанията за най-дълго любовно послание беше на 13 февруари по време на премиерата на сборника „Сто сонета за любовта“ от Пабло Неруда в книжарница „Хеликон България“.

Чувствената, емоционалната и богатата на образи поезия на Нобеловия лауреат излиза отново на български език след 20 години.

За отличието Бургас се състезаваше с още дванадесет града. Тази година отново най-големи конкуренти бяха романтичните столици през 2009 г. и 2010 г., съответно Бургас и Велико Търново.

Категорично първенство бе отредено на морския град с внушителните 49,3 м, а общата дължина на всички любовни послания е 224 метра.

Кампанията за най-дълго любовно писмо се провежда за трети път и е организирана от издателска къща „Кръгозор“ и веригата книжарници „Хеликон“.

През 2009 и 2010 г. вдъхновение за кампанията бяха книгите „Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже“ и „Бленувам те. Любовни писма на велики българи“.

Стотици хора подкрепиха рекорда със свои лични послания, които вписваха в специални хартиени свитъци, подготвени в книжарниците.

Първата година призът „Романтична столица на България“ беше завоюван от Бургас, където бе изписано 15-метрово писмо.

Година по-късно Велико Търново го изпревари с внушителните 30 м, а общата дължина на всички романтични послания на читатели от 10 големи града в страната надхвърли 110 метра.

Всяка година размерите на романтичните послания се увеличават двойно.

Напук на лошото време и напрегнатото ежедневие българинът доказа, че винаги има място за малко спонтанна романтика, и намира време да отдели внимание на любимия човек.

#Пабло Неруда #Велико Търново #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници