Lenovo купува сървърния бизнес на IBM

Lenovo купува сървърния бизнес на IBM
A A+ A++ A

Почти десетилетие след като китайската компания Lenovo купи бизнеса с персонални компютри на IBM (за 1,75 милиарда долара), който й позволи да стане най-големият производител на компютри в света, компанията придоби и бизнеса със сървъри на американците. Сделката е на стойност 2,3 милиарда долара и ще позволи на Lenovo да диверсифицира продуктовото си портфолио, което няма да е толкова зависимо от персоналните компютри.

През последните месеци компютърният пазар отчете спад за сметка на нарастващата популярност на смартфони и таблети и въпреки че китайската компания беше сред малкото със сериозен ръст, тя се опитва да намери и други източници на приходи. Такива са мобилните устройства, в които възнамерява да инвестира по-сериозно, след като те се радват на значителен успех в Китай, и сървърите, които ще дойдат от сделката с IBM.

Тя очаква одобрение от Комисията за външни инвестиции на Щатите, а след получаването на такова пазарният дял на компанията при сървърите ще скочи до 14% от сегашните 2%, според Питър Хортенсиус, който е президент на Think Business Group и вицепрезидент в Lenovo. Преди това сървърният отдел ще премине през сериозна реорганизация.

Анализаторите смятат, че Lenovo ще има по-голям успех от IBM в продажбата на сървъри на китайски компании, тъй като Китай се опитва да увеличи покупките на местни продукти в светлината на скандала около масираното подслушване от американските тайни служби.

Междувременно продажбата ще позволи на IBM да се фокусира върху продължаващата трансформация на компанията към предлагането на по-доходни софтуер и услуги. Последните финансови резултати на сървърното подразделение показаха годишна загуба от 26,4 милиона долара при годишни приходи от 4,6 милиарда долара.

http://www.reuters.com/article/2014/01/23/us-ibm-server-lenovo-idUSBREA0M01U20140123

http://news.lenovo.com/article_display.cfm?article_id=1755

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите